Vučić saopštio, doneta odluka: Vraća se vojska na tzv. Kosovo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se posle večerašnje sednice Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2022.

21:00

Vučić saopštio, doneta odluka: Vraća se vojska na tzv. Kosovo?
Foto: Profimedia

Glavna tema Vučićevog obraćanja bila je aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i zahtev da se na sever pokrajine vrate srpska vojska i policija.

"Doneta je odluka da sada u eletronskoj formi, a sutra (petak) ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtev da se izvestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM", rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da ovo je prvi put da je neka Vlada Srbije ovakav zahtev usvojila.

"Pričalo se da je to uradio gospodin Đinđić 2003, ali nije. On je uputio pismo, ali nije bilo formalno-pravno", rekao je.

Predsednik je ponovio da očekuje da KFOR to ne prihvati.

"Nisu želeli to ni da čuju, jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo", rekao je Vučić.

"Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam doneo... Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papir broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je saopštio kakav je odgovor dobio od međunarodne zajednice.

"Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. 'Mi poštujemo samo ono što nam odgovara' ", naveo je predsednik Srbije.

Istakao je da je došao da kaže ljudima da nisu svemoćni.

Predsednik je pročitao deo francusko-nemačkog predloga, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obe strane.

"To sam čuo nedavno, pre nekoliko dana. Doslovce mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor" kazao je Vučić i rekao da ima svedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

"Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate", rekao je Vučić.

U jednom stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacija, drugim rečima, članstvo tzv. Kosova u UN. "Danas su primili kandidaturu Kosova za prijem u EU. I neki naši prijatelji u Evropi su reagovali fer. Hoću da se zahvalim kiparskom predsedniku, Špancima, Mađarima, ostalim nepriznavačima i svima koji su nam pomagali", kazao je predsednik Srbije i zahvalio se drugim zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo, ali i međarskoj Vladi i Viktoru Orbanu, koji su nam, kako kaže, mnogo pomogli.

"Mi na pravdu da čekamo, ne vredi. Moramo da budemo usmereni na interese naše zemlje. Srbi ne traže ništa posebno. Traže da se Adžić i Pantić puste na slobodu, makar bili i u kućnom pritvoru",kazao je.

Rekao je da je posao šefa EULEKS-a da zna gde je Dejan Pantić.

Drugi zahtev je da se poštuje sporazum da tzv. kosovska policija ne može na sever Kosova i Metohije kad joj se prohte.

On je pokazao nove fotografije pripadnika tzv. kosovske policije sa rukama na obaraču.

"Ne traže Srbi preko hleba pogače", kazao je predsednik.

O zahtevu Srbije

Pojasnio je da u drugom stepenu, ukoliko KFOR odbije zahtev Vlade Srbije, može da traži sednicu SB UN.

"Komandant KFOR-a je obavezan da donese pozitivnu odluku, a on će naravno doneti negativnu. On formalno ne može da odgovori negativno. Reči Rezolucije 1244 su vrlo jasno "confirmed" i "permitted", kazao je Vučić.

Objasnio da se misli da je normalno da albanski vojnici kao članovi KFOR-a mogu da budu na Kosovu i Metohiji, a srpski navodno ne mogu.

"Problem je u Srbiji jer svi zajedno hoće slabu Srbiju, koju mogu da ponižavaju na taj način da šalju albanski KFOR na Srbe", kazao je.

Vučić je rekao da groteksno zvuči kada nama neki iz međunarodne zajednice drže lekcije o Povelji UN i teritorijalnom integritetu.

"Prvo da formiraju ZSO, a onda da počnemo da pričamo o nečem drugom. Ne verujem da će je ikada formirati. Tražiće način da okrive Srbe i da sprovedu operaciju lažne zastavnje, kao sa ovom izmišljenom 'šok bombom', koja je obično pirotehničko sredstvo", kazao je Vučić. Rekao je da njega protestuju oni koji su za to da Srbija prizna tzv. Kosovo, ali i "lažni rodoljubi". Ističe i da ćemo gotovo po svaku cenu "čuvati mir i stabilnost".

"Na dnevnom nivou je teška borba. Da li neko misli da je i meni i njima lep sastanak sa Eskobarom i Lajčakom", pitao je Vučić.
  • Vučić o Aljbinu Kurtiju


Predsednik je o Aljbinu Kurtiju rekao da ne misli da je reč o "naročito odgovornom čoveku".

"Dok dođe promena svetskog poretka posle Ukrajine o kojoj neki pričaju, a možda i ne dođe, mi stradamo"upozorio je.
  • Ipak Amerika, a Evropa?


Vučić je istakao da Amerika neće promeniti svoj odnos o Kosovu i Metohiji, ali kaže da se nada da će Amerika više želeti da nas sluša, nego Evropa.

"To je zasnovano na onome što vidim i na činjenici da, možda, Amerikanci suštinski bolje razumeju situaciju. To mi je mala nada. Oni dobro razumeju kakve svi probleme imamo i koliko je situacija teška", rekao je.

Naglasio je da je za nas dragocena podrška svake zemlje koja ne priznaje tzv. Kosovo, a tako i podrška Rusije i Kine.

"Nisu popustili pritisci o uvođenja sankcija Rusiji", istakao je on.

Deset godine smo imali sankcije protiv Srbije i imamo svoju moralnu obavezu da ne uvodimo sankcije, objasnio je Vučić.

O Putinu i Zelenskom

Vučić je podsetio na laži da je obećavao pre izbora po zapadnim ambasadama da će uvesti sankcije Rusiji.

"Sve su obrnuli. Obrnuli su igricu. Prešli su igricu. Sve što su o meni govorili, oni su uradili posle izbora", rekao je Vučić.
  • Sukob u Ukrajini: "Rat će trajati dugo..."


Predsednik je rekao da se dugo nije čuo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da nikad nije razgovarao sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Za sukob u Ukrajini, Vučić kaže da su Rusi stabilizovali svoje pozicije i da imaju minimalne pomake ka Bahmutu, Soledaru...
  • Opširnije o toj temi pročitajte OVDE.


Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: