Saopšteno: Da li Srbija uvodi sankcije Rusiji?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o situaciji u Ukrajini i Rusiji, kao i uvođenju sankcija Rusiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2022.

21:47

Saopšteno: Da li Srbija uvodi sankcije Rusiji?
Foto: Profimedia

Objasnio je da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, koji nije pod sankcija, došao u Beograd da održi konsultacije sa ruskim ambasadorima u regionu i naglasio da to niko nije krio kao što su pojedini mediji i političari objavili.

"I sada kažu krili smo nešto. Došli su redovnim avionom, video se i sa Selakovićem, koji mu je poželeo dobre susrete. Ja nisam imao formalni susret, već smo imali neku vrstu radnog doručka, pošto tog čoveka dugo poznajem. I sada ljudima želim da kažem, određeni mediji su preneli da je 'Vučić rekao Grušku da je Srbija pod velikim pritiscima'. Sve što kažem vama, Amerikancima, kažem i Rusima. Postavlja se pitanje, da sam ja hteo da sakrijem susret sa njim što bih ja želeo to da sakrijem. Pa možda, da bih sačuvao Srbiju. Pa što ste me onda denuncirali, predsednika svoje zemlje. Šta ste vi, profesionalni denuncijanti", rekao je.

Dodao je da je Srbija opredeljena za Evropu, ali da neki hoće da nam predoče da ne smemo da imamo ni trunku samostalnosti.

"Dokle god ne postoji egzistencijalna ugroženost za Srbiju i građane, vodićemo politiku koja je određena na Savetu za nacionalnu bezbednost. Ako se nešto promeni, otvoreno ćemo reći građanima sve. Ponosan sam što 240 dana vodimo samostalnu politiku" naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija nije ništa dužna Rusiji, ali da pamti šta je Moskva uradila 2015. godine, i da pamti kako Rusija i Kina čuvaju integritet Srbije u UN.

"Mi to radimo zato što imamo poštovanje prema sebi. Ja tražim moralnu, pravnu, besprekorno čistu poziciju za zemlju koju volim najviše. Ja tražim poziciju za Srbiju. Mi smo bili pod sankcijama decenijama", istakao je on.

Vučić je podsetio da je Zdravko Ponoš u istom ovom studiju rekao da on ne bi uvodio sankcije Rusiji, a da će Vučić uvesti 3. aprila.

On je kazao da sankcija nema, i da je njegovo "možda i pokušaćemo", mnogo tvrđe od njihovog najtvrđeg da.

"Njihova reč ne vredi ništa, a moja znači, i poštuje se u svetu. Kada dam reč i kažem da ćemo rešavati pitanje viza, videli ste da smo počeli. Što kažemo to ćemo da uradimo", kazao je predsednik.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: