Bombarderi spremni: Počinje?

Redovna NATO vežba usmerena na nuklearno odvraćanje počeće danas na teritoriji nekoliko evropskih zemalja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2022.

09:10

Bombarderi spremni: Počinje?
EPA/JAVIER CEBOLLADA

Kako se navodi u saopštenju, vežba pod nazivom "Steadfast Noon" održaće se na teritoriji Belgije, Velike Britanije i Severnog mora, a trebalo bi da traje do 30. oktobra. U vežbi će učestvovati 60 aviona iz 14 zemalja NATO-a, a u tu svrhu će Sjedinjene Američke Države poslati i svoje strateške bombardere B-52H.

"Kao i prethodnih godina, na vežbama će učestvovati američki bombarderi dugog dometa B-52. Ove godine će leteti iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, koja će biti domaćin vežbe, kao i kao i iznad Severnog mora i Velike Britanije. Tokom vežbi neće se koristiti bojeve glave“, saopštio je NATO.

Iako je vežba izazvala zabrinutost zbog aktuelne geopolitičke situacije, NATO je naglasio da se vežbe ovog tipa održavaju svake godine u isto vreme i da su planirane ranije.

"Vežba je rutinska obuka koja se ponavlja i nije povezana ni sa kakvim aktuelnim svetskim događajima. Svake godine je domaćin u drugoj zemlji NATO-a. Neće se koristiti 'živo' oružje, a vežbe će pomoći da se zadrži nuklearno odvraćanje NATO-a. bezbedno i efikasno", objasnio je NATO.

Početak vežbe najavio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vežba je bila planirana dugo, čak i pre invazije na Ukrajinu, i bili smo transparentni u vezi sa njom. Odvraćanje znači sprečavanje bilo kakvog napada na saveznike u NATO-u i očuvanje mira. Pokazali smo da nuklearno odvraćanje NATO-a funkcioniše i to je efikasno", rekao je on. rekao je Stoltenberg.

Prošle godine je u ovom periodu održana i vežba "Postojano podne", a domaćini su joj bile zemlje južne Evrope članice NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: