Ponedeljak, 10.10.2022.

11:01

Putin i Lukašenko udružuju vojske; "Počelo je"

Ruski i beloruski predsednici Vladimir Putin i Aleksnadar Lukašenko dogovorili su se o formiranju združenih jedinica vojske. Lukašenko upozorio Ukrajinu.

Izvor: B92, Tanjug

Putin i Lukašenko udružuju vojske;
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ranije tokom dana, beloruski predsednik je održao sastanak sa vojnim i bezbednosnim snagama zemlje i rekao novinarima da je Minsk nezvaničnim kanalima upozoren na planove za napad na belorusku teritoriju iz Ukrajine.

Lukašenko je naveo da je rečeno da će to biti "Krimski most 2", a da je njegov odgovor Kijevu bio da će im "Krimski most izgledati kao cveće", ako dotaknu samo metar beloruske teritorije, prenosi agencija Belta.

Lukašenko je na sastanku sa vojnim i bezbednosnim zvaničnicima istakao da Minsk ne sme dozvoliti da bude rata na teritoriji Belorusije i da treba preduzeti sve mere da ga ne bude.

Lukašenko je izjavio i da će Belorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu operativnu grupu kao odgovor na, kako je rekao, "zaoštravanje situacije na zapadnoj granici savezne države". Prema njegovim rečima, formiranje grupe počelo je pre dva dana i da NATO i niz evropskih zemalja razmatraju varijante moguće agresije protiv Belorusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko dogovorili su raspoređivanje zajedničke regionalne grupe snaga.

"U vezi sa zaoštravanjem situacije na zapadnim granicama Unije, dogovorili smo se da rasporedimo regionalnu grupaciju snaga iz Ruske Federacije i Republike Belorusije. Sve je to urađeno u skladu sa postojećim sporazumima koji kažu da kada pretnja dostigne nivo koji sada ima, počinjemo da grupišemo snage Unije. Moram da vas obavestim da je formiranje ove grupacije počelo. To traje oko dva dana, mislim", rekao je Lukašenko, obraćajući se novinarima.

Pročitajte još:

Počela je Putinova osveta: Ukrajina gori FOTO/VIDEO

Šta Rusi spremaju? Isključili su, niko ih ne vidi FOTO

Javio se Zelenski: "Preklinjem vas..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: