Brnabić na čelu i nove Vlade Srbije; Vučić: "Ana će biti premijer do 2024."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

10:15

Brnabić na čelu i nove Vlade Srbije; Vučić:
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

"Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima. Sva tri kandidata biće važni članovi vlade", rekao je Vučić.

"Biće mnogo promena u vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovde su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost", dodao je predsednik.

Istakao je da je odluka bila komplikovana, složena i unutar stranke i sa koalicionim partnerima.

"Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jel imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade", rekao je Vučić.

On je dodao da Ana Brnabić neće biti ceo mandat predsednica Vlade, i da će 2024. godine doći do rekompozicije nove Vlade Srbije.

"Ivica Dačić će takođe imati važnu funkciju, imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade, po onome što sam mogao da zaključim na sastanku Predsedništva stranke. Ovo je naš dogovor, kod nas nema trzavica i svađa, mi smo za ovo vreme postali i prijatelji, i dobro znamo šta radimo i kako da sačuvamo stabilnost države u ovom trenutku. Mislim da će Miloš uneti dodatnu dozu stabilnosti i odgovornosti, i pripremiti se u nekom budućem periodu za važne dužnosti, kao i Siniša što se priprema", rekao je.

Još jednom je istakao da ima ogromno poverenje u Anu Brnabić.

"Jedan od narodnih poslanika je rekao da je problem da izaberemo Anu zato što je satanizovana. I upravo zato sam i odlučio da je izaberemo. Ona radi za ovu zemlju izuzetno mnogo, u stanju je da sedi sa poljoprivrednicima po 17 sati, i ne mora da se slika sa kućnim ljubimcima tri puta dnevno da bi je ljudi voleli", kazao je.

Naglasio je da je ponosan što ima takvog saradnika.

"Sposobna i obrazovana žena, marljiva, i pre svega lojalnu Srbiji", rekao je.

"Ne pada mi na pamet – za pet-šest godina neću biti predsednik"

Na pitanje na osnovu kog člana Ustava će doći do rekompozicije Vlade 2024. godine, Vučić je rekao da se to ne radi na osnovu Ustava nego dogovora.

"Vi tokom mandata možete da menjate ministra. A možete i da idete na izbore. Tada imamo lokalne izbore, širom Srbije, moguće je da se ide na izbore, a moguće je i da se ne ide. Ali sam razgovarao sa Anom, koliko može da izdrži, ona ima i porodicu, pomagaće uvek, ali je ovo period koliko je realno da vodi Vladu. Mi se Ustava držimo veoma striktno".

Vučić je pokazao kopiju Ustava Srbije, i dodao da mu ne pada na pamet da menja Ustav kako bi ostao predsednik, i da za pet-šest godina neće biti predsednik niti će biti na vlasti.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: