"Samo će nas posle svega napasti, spremamo odgovor"

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu rekao je danas da su kineske vojne vežbe deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

Izvor: Tanjug
Podeli
‚Tanjug/Wang Xinchao/Xinhua via AP
‚Tanjug/Wang Xinchao/Xinhua via AP

On u obraćanju novinarima nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Tajvanski zvaničnik je naveo da Peking sprovodi velike vojne vežbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu.

Vu je rekao danas da je Tajpej započeo vojne vežbe za proveru borbene gotovosti, kao odgovor na tekuće kineske manevre koje uključuju lansiranje projektila u blizini ovog ostrva sa 23 miliona stanovnika, prenosi AP.

Kina je saopštila da su njene vežbe podstaknute prošlonedeljnom posetom Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, ali je Vu u današnjem obraćanju naglasio da Peking koristi njenu posetu kao izgovor.

On je rekao i da Peking ima za cilj da kontroliše Istočno i Južno kinesko more preko Tajvanskog moreuza, kao i da želi da promeni status kvo i pripoji Tajvan, koji smatra sopstvenom teritorijom.

Tajvanski zvaničnik rekao je da su kineske vojne vežbe pokrenute kao deo plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

"Nakon što se vežbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje delovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu", rekao je Vu.

On je naveo i da takvi potezi ugrožavaju regionalnu bezbednost i pružaju "jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana", a takođe je pozvao na veću međunarodnu podršku kako bi se se zaustavili pokušaji Kine da efektivno kontroliše moreuz.

Ministar je naglasio da Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa zduženim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters.

Američki podsekretar za odbranu Kolin Kal saopštio je u ponedeljak da Vašington ostaje pri svojim procenama da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan u naredne dve godine.

Zvaničnik Pentagona takođe je rekao da će američka vojska nastaviti da obavlja tranzit kroz Tajvanski moreuz u narednim nedeljama.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Tajvan deo Kine i da kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova približilo se jutros središnjoj liniji Tajvanskog moreuza, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu