Reakcija Moskve: "Nečuveno"

Moskva smatra nečuvenom odluku estonskih vlasti da uklone oko 400 sovjetskih spomenika sa javnih mesta, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2022.

15:44

Reakcija Moskve:
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV / POOL

"To vidimo kao nečuveno. Taj rat je zajednička istorija, a eliminacija spomenika onima koji su spasli Evropu od fašizma je, naravno, nečuvena. To ne ide u prilog bilo kojoj naciji, uključujući Estoniju", rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da Moskva nije imala mogućnost da izbori poništavanje ove odluke, ali da će biti moguće predati zahtev da se ti spomenici ne unište nego da se prebace u Rusiju, javio je Tas.

"Takvo rešenje možda ima pravo da postoji, ali u ovom slučaju je neophodno da se strogo osudi takva praksa", dodao je Peskov.

Estonski Kabinet ministara juče je donio odluku da se potpuno rasformiraju sovjetski spomenici u Estoniji.

Vlasti procenjuju da u Estoniji postoji između 200 i 400 spomenika sa sovjetskim simbolima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: