SZO razmatra: Proglašenje globalne krize?

London -- Komitet za vanredne situacije SZO zaseda da ponovo razmotri da li je potrebno da se širenje majmunskih boginja u svetu proglasi globalnom krizom.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp

Afrički zvaničnici navode da epidemiju majmunskih boginja na svom kontinentu već tretiraju kao vanrednu situaciju.

Stručnjaci u drugim zemljama ocenjuju da blagi oblik bolesti u Evropi, SAD i šire čini proglašavanje globalne krize nepotrebnim.

Britanski zvaničnici nedavno su umanjili procenu pretnje od majmunskih boginja, zbog odsustva teške bolesti.

Neki naučnici smatraju da bi velika razlika između bolesti u Africi i razvijenim zemljama samo otežala bilo kakvu koordinisanu reakciju.

Pojedini stručnjaci za javno zdravlje iz SAD ocenjuju da bi proglašavanje globalne vanredne situacije povećalo trku za vakcinama, uprkos tome što je u većini zemalja bolest blaga.

Trenutno u svetu ima gotovo 15.000 registrovanih slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Dok su SAD, Velika Britanija, Kanada i druge zemlje nabavile milione doza vakcina, zemlje Afrike, gde je teži oblik bolesti usmrtio više od 70 osoba, to nisu mogle da učine. U razvijenim zemljama do sada nije bilo poznatih smrtnih slučajeva od majmunskih boginja.

Majmunske boginje već decenijama su endemska bolest u centralnoj i zapadnoj Africi, gde zaražene životinje povremeno prenesu bolest na ljude u ruralnim područjima. Pretpostavlja se da je širenje u Evropi, SAD i šire počelo polnim kontaktima na dve žurke, u Španiji i Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu