"SAD su najveća pretnja"

SAD su "najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", saopštila je Kina danas, nastavljajući svoju oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/Chip Somodevilla / pool
EPA/Chip Somodevilla / pool

Komentari portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana usledili su dan nakon što su šef FBI i čelnik britanske domaće obaveštajne agencije upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD Antonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija u subotu na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

"Relevantni američki političar je ocrno i napao Kinu", rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI Kristofera Reja o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

"Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", rekao je Džao.

On je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe.

Rej je u u sedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je "kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu