Rusija upozorila: Ako to uradite, nanišanićemo

Ako Lapenranta bude domaćin vojne baze, postala bi meta ako bi sukob ikada izbio, rekao je predsednik Državne dume.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

10:41

Rusija upozorila: Ako to uradite, nanišanićemo
EPA/EFE/OLEG PETRASYUK

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin upozorio je da bi, ukoliko gradonačelnik finskog pograničnog grada Lapenranta ugosti vojnu NATO bazu, stavio bi ga na nišan ruske vojske.

Volodin je komentarisao najavu koju su objavili finski mediji o pograničnom gradu koji očekuje povećanje investicija nakon što se nacija pridruži vojnom bloku koji predvode SAD.

Kimo Jarva, gradonačelnik Lapenrante, nagovestio je da bi njegov grad želeo da bude domaćin vojne baze.

Finska televizija Ile citirala je Jarvu, koji je rekao da bi formalno pristupanje u NATO donelo osećaj bezbednosti ljudima i preduzećima u regionu Južne Karelije.

Predsednik ruske Državne dume rekao je da gradonačelnik greši u vezi sa načinom na koji bezbednost funkcioniše, zbog činjenice da bi vojna infrastruktura bila prva meta ako bi došlo do sukoba između dve nacije.

"Gostoprimstvo bazama NATO-a ne bi zaštitilo ni Finsku ni Švedsku. Naprotiv, to bi izložilo napadu stanovnike gradova u kojima se nalazi vojna infrastruktura", napisao je Volodin na društvenim mrežama.

Lapenranta, sa oko 70.000 stanovnika, nalazi se 20 km od ruske granice.

Finska i druga nordijska država Švedska podnele su zahtev za učlanjenje u NATO ranije ove godine i očekuje se da će uskoro postati punopravne članice, kada sve sadašnje zemlje članice ratifikuju pristup.

Obe države su prekinule svoju dugogodišnju tradiciju neutralnosti da bi se pridružili organizaciji, tvrdeći da je to bilo neophodno zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Vlade obe zemlje izjavile su da neće biti u obavezi da na svom tlu ugoste NATO baze ili nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: