Putinu se smeši kraj? Otkriveno ko mu predstavlja najveću pretnju

Danijel Hofman, bivši šef ispostave CIA u Moskvi, izjavio je da bi pozicija ruskog predsednika Vladimira Putina mogla da bude ugrožena.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rekao je da bi do toga došlo ako bi uži krug njegovih vrhunskih savetnika postao uznemiren zbog rata.

"Niko neće pitati: 'Hej, Vladimire, želiš li da odeš?'", rekao je Hofman i dodao da bi mogli pokušati da ubiju Putina ili da ga stave u sanatorijum.

"To je ono što će oni učiniti", naveo je.

Hofman je imenovao tri člana iz najužeg kruga ruskog predsednika koji bi potencijalno mogli da predstavljajui veliki rizik za Putina: Nikolaj Petrušev, šef Putinovog veća sigurnosti, Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a (Federalne službe sigurnosti) i Sergej Šojgu, ministar odbrane.

"Oni će to činiti tajno da ih Putin ne otkrije i ne ubije prvi. To bi se sve moglo dogoditi iznenada, odjednom bi bio mrtav", tvrdi bivši zvaničnik Centralne obaveštajne agencije.

"Gubitak rata bi mogao biti opasan za Putina", rekao je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Endru Vud, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za Fortjun da bi poraz u ratu u Ukrajini mogao biti veoma opasan za Putina. Ali dodaje da bi svrgavanje Putina moglo da stvori ogromnu nestabilnost u zemlji, jer "ne postoji apsolutno nikakav mehanizam da ga zameni".

"Ne postoji način da se kaže ko bi to bio. Ako bi ga neko i zamenio, ta osoba bi mogla da ima drugačije ideje i pristupe koji bi mogli biti i bolji i gori", naveo je.

Ističe da je to bilo uobičajeno kada se sovjetski vođa Josif Staljin približavao kraju.

"Mnogi ljudi na Zapadu su verovali da će neko gori doći na njegovo mesto, ali to nije bio slučaj. Došao je neko s drugačijim idejama i napravio neku promenu”, kazao je.

Ronald Marks, bivši oficir tajne službe CIA, rekao je da veruje da je Putin bezbedan sve dok pripadnici ruskih elitnih bezbednosnih službi ostaju na njegovoj strani. Napomenuo je da je Putin "dobro uradio posao da se otarasi onih koji nisu bili na njegovoj strani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu