Srušio se avion u Hrvatskoj; pilot Srbin, putnici Austrijanci – svi smešteni u KBC Split FOTO

Zagreb -- Sportski avion marke cesna jutros je pao kod mesta Pustinja Blaca na ostrvu Brač, javlja Slobodna Dalmacija.

Izvor: Vecernji list
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ARMANDO BABANI
Ilustracija: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

U njemu su bile tri osobe, sve su preživele.

"Putnici aviona Cessna 172, koji se jutros srušio na ostrvo Brač, prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u KBC Split, gde će im biti pružena dalja medicinska pomoć. Kako je saopštila policija, pilot je državljanin Republike Srbije, a dva putnika državljani su Republike Austrije. Na mestu pada aviona vatrogasci su obezbedili teren od požara, a policijski službenici će u saradnji sa Agencijom za istraživanje udesa u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju obaviti uviđaj. Uprava civilne zaštite zahvaljuje svim operativnim snagama na brzom i profesionalnom reagovanju", saopštila je policija.

Sve tri osobe bile su pri svesti kada su pronađene. Radi se o osobama srednje životne dobi, dva muškarca i jednoj ženi.

Oglasila se Civilna zaštita

"Danas, 28. juna, u 9:36 sati, Operativni centar civilne zaštite primio je dojavu Hrvatske zračne plovidbe o padu aviona Cessna 172 u rejonu pustinje Blaca na ostrvu Brač. U avionu su tri osobe – pilot i dva putnika", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Obaveštene su sve nadležne službe, a na lice mesta upućeni su zaposleni Uprave civilne zaštite među kojima su pripadnici Interventne jedinice Državne civilne zaštite, policija, vatrogasci, Hitna pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Svi putnici su preživeli i prema rečima vatrogasaca, koji su prvi stigli na lice mesta, nisu životno ugroženi. Akciju spašavanja koordinira načelnik Područnog ureda civilne zaštite Split."

"Spasavanje je u toku"

"Jutros sam se našao u Vatrogasnom domu DVD-a Supetar oko operativnih dogovora kada je stigla dojava o padu aviona sa tri putnika. Naši vatrogasci, Hitna pomoć i policija su odmah po dojavi izašli na lice mesta. Navodno je reč o sportskom avionu Cesna koji se nešto prije 10.00 časova srušio u blizini pustinje Blaca na južnoj strani ostrva Brač. Najnovije informacije govore da je avion pronađen kao i sva tri putnika, a trenutno je u toku njihovo spasavanje, kao i obezbeđenje terena od mogućeg požara. Pohvaljujem sve naše hitne službe na brzoj intervenciji i nadam se srećnom ishodu cele ove situacije", napisala je na Fejsbuku gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Šef HGSS-a o padu aviona

"Sve službe su postavljene, odmah su upućene najbliže službe, vatrogasci koji su na Braču. Prevoz je u toku, čeka se helikopter koji će ih odvesti u bolnicu. Koliko su mi rekli, niko nije u opasnosti. Ovo su veoma nepovoljni uslovi, samo mesto pada je veoma težak teren za kretanje i izuzetno nepristupačan teren", rekao je načelnik HGSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu