Putin: Poslat S-500, stiže i sarmat

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio da će do kraja godine ruska vojska dobiti najsavremenije naoružanje.

Izvor: Beta, Sputnjik

Utorak, 21.06.2022.

12:51

Putin: Poslat S-500, stiže i sarmat
Profimedia

"Nastavićemo da razvijamo i jačamo naše oružane snage, uzimajući u obzir potencijalne vojne pretnje i rizike, a na osnovu lekcija savremenih oružanih sukoba, i unapredićemo njihovu borbenu snagu“, rekao je Putin obraćajući se diplomcima vojnih fakulteta.

Putin je zatim rekao da je izvedeno uspešno testiranje teške interkontinentalne balističke rakete sarmat. "Planirano je da do kraja godine prvi kompleks bude u primeni u vojsci", rekao je Putin.

Zatim je rekao i da se najsavremeniji antiraketni sistem i protivvazdušni odbrambeni sistem S-500 već doprema ruskim oružanim snagama. "Među prioritetnim oblastima je opremanje trupa novim sistemima naoružanja koji će odrediti borbenu efikasnost vojske i mornarice u narednim godinama i decenijama“, istakao je Putin.

Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa sarmat nema pandane u svetu. Može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu, tvrde ruski eksperti.

"Ponosan sam"

Takođe Ruski predsednik je rekao i da je "ponosan" na delovanje svojih vojnika u Ukrajini.

"Ponosni smo da tokom specijalne vojne operacije naši borci deluju hrabro, profesionalno, kao pravi heroji", rekao je Putin, nazivajući rusku ofanzivu u Ukrajini izrazom koji odobravaju ruske vlasti, prenosi Frans pres.

U osvrtu na sankcije koje pogađaju Rusiju, on je ocenio da će "one sigurno biti prevaziđene".

Naspram "novih pretnji i rizika dodatno ćemo razviti i ojačati naše oružane snage", rekao je on.

"Nema sumnje da ćemo biti još jači", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: