Egipat: Po 15 godina zatvora za vođe islamističkih grupa

Egipatski sud osudio je vođe islamističkih grupa Abdel-Monaema Abula Fetuha, šefa islamističke partije Snažan Egipat i Mahmuda Ezata vođu Muslimanske braće.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2022.

17:44

Egipat: Po 15 godina zatvora za vođe islamističkih grupa
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

Oni su osuđeni na 15 godina zatvora zbog širenja lažnih vesti i podstrekavanja pobune protiv državnih institucija.

Osim ova dva islamistička lidera, Vrhovni sud državne bezbednosti izrekao je istu zatvorsku kaznu još sedmorici optuženih, prenosi AP.

Sud u Kairu osudio je Mohameda el Kasasa, zamenika šefa stranke Snažni Egipat, i još jednog aktivistu Moaza el Šarkavija, na 10 godina zatvora po sličnim optužbama, koje uključuju članstvo u zabranjenoj grupi Muslimansko bratstvo, koju je Egipat proglasio terorističkom organizacijom 2013. godine.

Sud koji se bavi slučajevima u vezi sa terorizmom, osudio je 14 drugih osoba na doživotne zatvorske kazne.

Abul Fetuh (70) je bivši vođa Bratstva koji je izbačen iz grupe 2011. kada je odlučeno da se kandiduje na predsedničkim izborima u Egiptu.

On i El Kasas privedeni su u februaru 2018, nakon što su izneli oštre kritike na račun vlade predsednika Abdela Fataha El-Sisija.

Ezat (77) je uhapšen u avgustu 2020, a osuđen je zbog nekoliko zločina povezanih sa terorizmom.

Abula Fetuha, Ezata i El Kasasa, Egipat je dodao na listu terorista.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale takve masovne presude u Egiptu i pozivale vlasti da obezbede pravična suđenja, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: