Amerika je upozorena: Ne igrajte na tu kartu

Peking -- Visoki kineski diplomata Jang Điječi upozorio je SAD da ne igraju na "tajvansku kartu" i da ne nastavljaju pogrešnim putem.

Izvor: Beta
Podeli
Depositphotos/stillfx
Depositphotos/stillfx

On je obećao da će Kina preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese.

Kako prenosi Kineska medijska grupa Jang je izneo ove primedbe u sredu u telefonskom razgovoru sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, koji je i inicirao poziv.

Jang je rekao da dve zemlje treba ozbiljno da sprovode važan konsenzus postignut između kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog predsednika Džoa Bajdena o kinesko-američkim odnosima.

"Nedavno su dve strane održale dijalog u više oblasti, uključujući vojsku, klimatske promene, zdravstvo i poljoprivredu i treba zadržati taj zamah", rekao je Jang. "Istovremeno, mora se istaći da se SAD, u poslednje vreme, i rečima i delima mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete interesima Kine, čemu se Kina odlučno protivi", dodao je.

On je pozvao SAD da usklade svoje reči i dela, pretoče svoje obaveze u konkretne politike i akcije, sarađuju sa Kinom, pravilno upravljaju razlikama između dve strane i čine konstruktivnije stvari kako bi bilateralne odnose vratile na pravi put zdravih i stabilnih razvoj.

Kina će preduzeti čvrste akcije da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, a američka strana može da računa da će Kina održati svoje obećanje, rekao je Jang Salivanu.

Takođe su razmenjeni stavovi o Ukrajini i situaciji na Korejskom poluostrvu i nekim drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Telefonski razgovor je održan dva meseca nakon direktnog sastanka Janga i Salivana u Rimu, navodi CMG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu