Uzalud upozorenja iz Rusije: I Finci i Šveđani spremni za NATO VIDEO

Finski predsednik Sauli Niniste kaže da je zemlja spremna da razmotri pitanje članstva u NATO.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2022.

07:55

Uzalud upozorenja iz Rusije: I Finci i Šveđani spremni za NATO VIDEO
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Situacija se promenila i u Finskoj i u Švedskoj. Po prvi put je većina ljudi, sudeći po anketama, za ulazak u NATO", rekao je Niniste i napomenuo da je Vlada spremna da o ovom pitanju razgovara sa parlamentom.

Istovremeno, i većina Šveđana podržava ulazak u NATO, prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Švedska nije bila u ratu od 1814. godine i svoju spoljnu politiku zasnivala je na "neučestvovanju u vojnim savezima". Bila je neutralna u Drugom svetskom ratu i tokom Hladnog rata.

Anketa demokrata za Aftonbladet, međutim, pokazala je da 51 odsto Šveđana sada podržava pridruživanje NATO-u, u odnosu na 42 odsto u januaru. Protiv toga je 27 odsto ispitanika, u poređenju sa januarskih 37 odsto.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su se ministri spoljnih poslova zemalja Severnoatlantske alijanse dogovorili da prošire saradnju sa Finskom i Švedskom, koje će učestvovati na svim sastancima bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: