Ponovo traženo od Vlade Srbije: Usvojite Rezoluciju o ustaškom genocidu

Beograd -- Od Vlade Srbije zatraženo da se usvoji predlog "Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima 1941-1945".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Toskanainc
Ilustracija: Depositphotos/ Toskanainc

Taj zahtev uputio je Organizacioni odbor Apela za usvajanje predloga "Rezolucije", a od Vlade Srbije se traži i da se izjasni po tom predlogu i da zakaže sednicu Skupštine Srbije na kome bi ta rezolucija mogla da bude usvojena.

Predstavnica tog odbora Biljana Đorđević izjavila je danas u beogradskom Medija centru da je inicijativu za Rezoluciju pokrenula Smilja Tišma, najstariji poslanik Skupštine Srbije i preživelo dete logoraš iz Jasenovca.

Prema njenim rečima, predlog Rezolucije su podržali i poslanici Radovan Tvrdišić, Đorđe Komlenski, Jadranka Jovanović, Bratislav Jugović, Ana Karadžić, Bojan Torbica, Vladan Glišić, Željko Tomić i Marijan Rističević.

Đorđević je najavila za sredu, 26. januar skup podrške Organizacionog odbora Smilji Tišmi ispred Vlade Srbije, kada će premijerki Ani Brnabić dostaviti svoje zahteve.

Preživelo dete iz logora i jedan od inicijatora podnošenja Rezolucije Gojko Rončević Mraović kazao je da su pismo uputili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučuću, predsednici Vlade Ani Brnabić, kao i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću u kojima se žale na "ćutanje administracije i blokadu parlamenta".

Predlog Rezolucije našao se krajem decembra 2021. godine pred Skupštinom Srbije. Tada je 30 poslanika glasalo za njegovo usvajanje, a 113 poslanika nije glasalo, zbog čega Rezolucija nije usvojena. Glasova protiv nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu