U Zagrebu ljuti: "Srbi su dokazali"

Matica hrvatska regovala je povodom Zakona o kulturnom nasleđu Srbije koji u Hrvatskoj nije naišao na odobravanje.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

21:50

U Zagrebu ljuti:
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Oni negoduju zbog dubrovačke književnosti do 1867. godine koju smatraju svojim, a ne srpskim nasleđem.

"Zgroženi smo Zakonom o kulturnom nasleđu koji je Srbija donela u decembru prošle godine. Dve godine ranije u biblioteci "Deset vekova srpske književnosti" štampali su u štampariji Matice srpske iz Novoga Sada Marina Držića, a nešto pre toga i Ivana Gundulića. Tada smo podsetili javnost da prisvajateljima nisu važni sami po sebi ni Gundulić ni Držić, ni ostali hrvatski književnici i njihova dela, važna im je hrvatska teritorija koji nikada nisu uspeli da prisvoje i osvoje ni kulturom ni ratnim operacijama", navodi Matica hrvatska.

Navode da se iza te odluke Srbije krije interes za hrvatskim prostorom i za, kako ističu "hrvatskim morem".

"Treba ovde upozoriti i na činjenicu da srpska kulturna elita u svojim istorijskim posezanjima nije uspela da uskladi ciljeve sa srpskom političko-vojnom elitom. Više je puta srpska vojska napadala i uništavala sva ona dobra i vrednosti koje je kulturna elita želela i još uvek želi da prisvoji", napisalo je predsedništvo Matice.

Nije im dobar ni sopstveni zakon

Iskoristili su ujedno i priliku da se osvrnu na debate oko Zakona o hrvatskome jeziku koji Matica priprema, a za koji mnogi misle da bi bio štetan ili nepotreban.

"Ovaj događaj samo potvrđuje koliko je važna naša briga o našem jeziku i koliko je bila dobra nedavna odluka Matice hrvatske kada smo osnovali Radnu skupinu za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku. Sama ideja, uz brojna odobravanja u javnosti, izazvala je i nekoliko oštrih napada i nerazumevanje, uz retoriku sličnu onoj iz 1967. kada je donesena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, pa čak i onu iz januara 1972. godine kada je započelo nemilosrdno gušenje Hrvatskog proleća. Kada nacrt Zakona bude izrađen i predstavljen javnosti, argumentirana kritika biće dobrodošla. Za sada, napad na samu ideju izrade Zakona o hrvatskom jeziku izaziva zebnju i nelagodu, pogotovo kada znamo da gotovo svi narodi u Evropi imaju slične zakone, a naši se susedi uporno i nadalje bave svojatanjem naše književne baštine. Vreme je da osvestimo jednostavnu istinu: budemo li imali samopoštovanja, i drugi će nas poštovati", zaključuju u Matici.

Podsetimo, pitanje dubrovačke književnosti oduvek je mesto sukoba i polemika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: