Australijanci odbili: Đokoviću zabranjeno

Australijanaci nisu dopustili da Novaka Đokovića na Božić poseti ni sveštenik eparhije australijsko-novozelandske.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva uputila je molbu da sveštenik provede najsvetiji dan sa najboljim teniserom sveta, ali je federalne vlasti nisu uslišile.

"Želimo da obavestimo javnost da je danas, na dan kada srpski pravoslavni vernici proslavljaju sveradosni Praznik rođenja Hristovog, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Siluana, starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Melburnu, protojerej-stavrofor Milorad Lončar, nakon zatražene dozvole od Australijskih graničnih vlasti da poseti Novaka Đokovića, odbijen sa obrazloženjem da nikome nije dozvoljen ulaz u objekat pritvora za migrante, zbog kovid restrikcija koje su na snazi", stoji u saopštenju.

Dodaju da su obavešteni da verske posete nikom od pritvorenih uopšte nisu dozvoljene, još od jula 2021. godine.

"Štaviše, od početka pandemije, objekat je zatvoren za posete bilo koje vrste na duži vremenski period, zbog čega su pritvorenici lišeni duhovne i emotivne podrške sveštenstva (klirika), bez obzira na versku pripadnost. Upozoravamo na ovo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i pozivamo odgovorne u vlasti da hitno dozvole slobodan i nesmetan pristup ljudima koji će pružiti pastirsku i emotivnu podršku za sve ljude u pritvoru" prenose.

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve osuđuje kršenje ljudskih i verskih prava, kao i prirodu postupanja prema svima koji se nalaze u pomenutom pritvoru. Večeras, u znaku molitvene podrške, biće služen moleban ispred ove ustanove u kojoj se u pritvoru nalazi i Novak Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu