Alžirski ambasador nakon više od tri meseca ponovo u Parizu

Alžirski ambasador u Francuskoj vratiće se u Pariz sutra nakon što je opozvan na konsultacije u oktobru, izvestila je danas alžirska državna televizija.

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2022.

19:46

Alžirski ambasador nakon više od tri meseca ponovo u Parizu
Ilustracija: Depositphotos/ ibreakstock

Nagla eskalacija napetosti u odnosima dve zemlje usledila je u oktobru, nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Severnoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske.

Opoziv alžirskog ambasadora iz Francuske na "konsultacije" objavljen je 2. oktobra, a bio je motivisan komentarima o Alžiru koji su pripisani francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Makron je uputio kritičke primedbe Alžiru, objavljene u francuskom listu Mond, u kojima je rekao da tom bivšom francuskom kolonijom vlada "političko-vojni sistem".

Mond je citirao Makrona koji je rekao da Alžir ima "zvaničnu istoriju" koja je "potpuno revidirana" i da se ta istorija "ne zasniva na istinama", već "na diskursu mržnje prema Francuskoj".

Komentari francuskog predsednika, prema saopštenju alžirskog predsedništva u oktobru, su predstavljali, "nedopustivo mešanje" u unutrašnju politiku Alžira i bili su "nepodnošljiva uvreda" Alžircima, koji su poginuli boreći se protiv francuskog kolonijalizma.

U saopštenju je navedeno i da su "zločini kolonijalne Francuske u Alžiru nebrojeni i da se uklapaju u najstrože definicije genocida", prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: