Pokušavali da zaustave Vučića; završeni protesti u Tirani VIDEO

Protest ispred Vlade Albanije u Tirani protiv inicijative "Otvoreni Balkan" okončan je večeras.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.12.2021.

16:44

Pokušavali da zaustave Vučića; završeni protesti u Tirani VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/Malton Dibra

Protest je organizovan uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", koji se održava u ponedeljak i utorak u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokusavajući da obori zastavu.

Poslednja informacija bila je da će se demonstranti podeliti u dve grupe i da će pokušati da preseku kolonu koja ide od aerodroma. Jedna grupa je protestovala ispred zgrade vlade u ovom gradu, a druga je trebalo da preseče put koloni od aerodroma u kojoj je predsednik Vučić.

Prema izvorima "Novosti", organizatori demonstracija su Sait Dolapi, bivši organizacioni sekretar tamošnje Demokratske stranke i Agron Kuličaj i Sali Lušaj, ljudi od najvećeg poverenja nekadašnjeg predsednika i premijera Salija Beriše. Dobro obavešteni sagovornici tvrde da je Beriša lično stupio u kontakt sa Ramušem Haradinajem kako bi na ovom protestu obezbedio prisustvo najmanje 100 osoba sa Kosova.

Za održavanje reda i mira u Tirani angažovane su jake policijske snage.

Podsećamo, albanski demonstranti su protiv predsednika Vučića protestovali i 2019. godine, kada je bio u poseti Tirani kako bi se sa Edijem Ramom dogovorio o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Ambasada SAD u Tirani: Situacija nestabilna

Povodom protesta albanskih demonstranata u Tirani, koji negoduju zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, američka ambasada u Albaniji pozvala je svoje državljane da izbegavaju delove grada pošto je situacija "nepredvidiva".

"Američkim državljanima se savetuje da izbegavaju bilo kakva velika okupljanja u gradu. Iako može biti mirno, situacija se može promeniti brzo i nepredvidivo", saopštili su iz ambasade SAD.
Foto: Printskrin/ Prva TV
Nišani: Prekretnica za istroriju Albanije

Bivši predsednik Albanije Bujar Nišani rekao je da je danas kritičan trenutak i prekretnica za istoriju Albanije.

On je rekao da se u ovoj borbi bore krađa i izdaja.

Nišani je rekao da se hegemonija Srbije ne sme obnoviti.

Prema njegovim rečima, ova Vlada je radila samo za svoj džep i za neprijatelje Albanije.

"Ovaj vek jeste i biće vek Albanaca. Nikada nismo bili protiv saradnje. Ovo je antievropski projekat", rekao je on. Termkoli: "Otvoreni Balkan je nož u leđa Kosovu"

Bivša poslanica LDK Melihate Termkoli rekla je da je "Otvoreni Balkan" nož u leđa Kosovu i svim Albancima.

Ona je rekla da će oni nastaviti da se suprotstavljaju ovom paktu svom snagom.

Prema njenim rečima, "Otvoreni Balkan" znači novu Jugoslaviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: