Sećanje na žrtve terorističkog napada u Beču

Na komemoraciji povodom godinu dana od terorističkog napada u Beču, ministar unutrašnjih poslova će uručiti odlikovanja policajcima za borbu protiv terorizma.

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2021.

12:16

Sećanje na žrtve terorističkog napada u Beču
Foto: Profimedia

Teroristički napad izveo je Kujtim Fejzulaj, 20-godišnjak makedonsko-albanskog porekla, kada je naoružan do zuba pucao prošle godine na prolaznike, u noći kada su pred zaključavanje zbog koronavirusa mnogi izašli u kafiće.

Politički vrh Austrije prisustvovaće danas komemoraciji povodom godinu dana od tog terorističkog napada, u kojem su ubijene četiri osobe i povređeno više od 20, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer uručiće odlikovanje policajcima koji su se se borili protiv teroriste.

Oko 40 policajaca, koji su se tada našli u "crvenoj zoni", dobiće danas odlikovanje od ministra Nehamera, kancelara Aleksandera Salenberga i vicekancelara Vernera Koglera. "Na godišnjicu stravične terorističke noći sećamo se svih žrtava. U toj noći bilo je i heroja u policiji, ali i civilnom društvu", ističe Nehamer.

Policija je, nakon devet minuta krvavog pira, uspela da zaustavi teroristu Kujtima Fejzulaja, Austrijanca makedonsko-albanskog porekla, koji je nasumično pucao ulicama centra Beča.

Da podsetimo, istraga je pokazala da je napadač sam sproveo teroristički napad, ali i da je bilo više islamista koji su znali za njegove namere.

Ovaj napad je na bolan način otkrio brojne nedostatke i propuste austrijske obaveštajne službe, koja se nije obazirala na informacije prijateljske službe iz Slovačke, koja je javila da je u toj zemlji islamista pokušao da kupi municiju. Zbog ovog propusta reformisana je obaveštajna služba, u cilju povećanja efikasnosti odbrane zemlje.

Takođe, ovaj teroristički napad pokazao je da sistem deradikalizacije islamista ne funkcioniše. Naime, bečki terorista bio je u zatvoru zbog pokušaja da se priključi Islamskoj državi i širenja njihove ideologije. Međutim, on je prevremeno pušten iz pritvora jer se verovalo da se deradikalizovao, ali umesto toga on je nabavio oružje i skovao krvavi plan, kojim je zadao težak udarac osećaju bezbednosti Bečlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: