Ako Albanci krenu na Valač? "To bi bio haos, Srbija mora da spreči novi egzodus"

Predsednik Vučić nedavno je upozorio da Albanci u narednom periodu planiraju da zauzmu Valač na KiM. Zubenica: Vrlo realan scenario.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Pročitajte i:

"Katastrofalne vesti za naš narod, novi plan Albanaca na Kosovu i Metohiji"

"Tajni plan. Kfor je sve znao za napad, bio dogovor da ne reaguje" VIDEO

Postignut dogovor; Vučić: ROSU se povlači; "Takve akcije Albanaca neće se ponavljati" VIDEO

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao, zauzimanje Valača bilo bi katastrofalno za naš narod i naveo da je zabrinut zbog toga što su Albanci demonstrirali da za njih međunarodni sporazumi nisu važeći.

Vučić je rekao da su se "grdno prevarili oni koji to planiraju".

"Nisam siguran da će to biti dobre vesti ni za njih. Mora dobro da se razmišlja o svojim odlukama. Mi nemamo kud, možemo samo da vučemo iznuđene poteze, ne svojom krivicom", rekao je Vučić u utorak posle sastanka sa zvaničnicima Socijalističke partije Srbije.

Politički analitičar Mišel Zubenica kazao je za B92.net da je vrlo realan scenario o kome je govorio predsednik Vučić.

"Pretnja je realna, pošto smo videli aktivnosti prištinskih vlasti da su spremni za oružane sukobe i da su spremni na izazivanje incidenata samo da bi (premijer tzv. Kosova Aljbin) Kurti ojačao politički. Čeka ga drugi krug lokalnih izbora koji su mu jako važni da bi ostao na vlasti. S obzirom na intervenciju ROSU na severu Kosova, videli smo da je spreman i na potencijalne žrtve", istakao je Zubenica za naš portal.

On je objasnio da nije tajna da Albanci imaju strateški cilj osvajanja severa Kosova i Metohije.

"Žele da okruže teritoriju i imaju potpunu kontrolu. Cilj im je i da dodatno doprinesu strahu kod srpskog stanovništva, Uz sve to imaju zeleno svetlo stranih centara moći. Bojazan predsednika Srbije je realna, siguran sam da postoje i obaveštajni podaci tako nešto sprema u nekom budućem periodu", istakao je ovaj analitičar.

Zubenica je izričit u stavu da, ukoliko bi došlo do tog upada, to bi predstavljalo novu krizu u Evropi i svetu.

"To bi bila jedna potpuna nestabilnost. To bi bio jedan haos na Balkanu i predstavljalo bi novu krizu ne samo na ovom području, nego i u Evropi i u svetu. Siguran sam da bi onda i velike sile uskočile sa svojim planovima kako to da se završi. Veliko je pitanje kako bi Srbija postupila. Sa jedne strane, Srbija je obavezna da zaštiti svoje građane gde god da se nalaze. Srbija mora da spreči novi egzodus srpskog stanovništva i dužna je da, u slučaju napada, čak i vojno interveniše. Međutim, sa druge strane, to bi značilo i sukob sa najmoćnijim zemljama na svetu, pre svega zapadnim, jer je NATO i dalje prisutan na Kosovu i tamo su ključna bezbednosna struktura", objasnio je Zubenica.

"Treba dobro proceniti sve moguće rizike i posledice takve jedne reakcije. Ono što je važno je da Srbija na svaki mogući način stane u zaštitu svog stanovništva na KiM", dodao je on.

Borba Nemačke i Velike Britanije

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milorad Drecun nedavno je gostujući na TV Prva kazao da postoji veza između toga što su u južnoj pokrajini bilI prisutni pripadnici britanskih specijalnih snaga "Gurke" i to sam par dana pre nedavnog upada jedinica ROSU na sever KiM.

Upad na sever KiM donekle je osudio šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj, a Zubenica je istakao da je već postalo javno da je jasno da Albanci imaju podršku Velike Britanije.

"To se videlo i javno, nije više skriveno, Velika Britanija je ta koja apsolutno podržava Prištinu u tim namerama. Sa druge strane, tu postoje i druge zapadne strukture. Na Balkanu se trenutno odvija borba za uticaj, čak i između zapadnih zemalja. Primera radi, Nemačka i Velika Britanija vode konkurenciju u smislu ko će ovde da preovladava", ističe Zubenica za B92.net.

"Nemačka sada i više podržava Srbiju u nekim svojim namerama i aktivnostima, a Velika Britanija želi da izmesti srpski faktor iz susednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Kosovo i dalje ostaje zajednička tačka zapadnih zemalja da to treba da bude nezavisna država. Sjedinjene Američke Države danas imaju više sluha za srpske interese nego inače, ali je čudno kako Velika Britanija od Bregzita ima aktivniju diplomatiju i politiku na ovom području nego što je to imala ranije", dodao je on.

Imamo podršku Rusije i Kine, ali...

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Na pitanje da li i u kojoj meri Srbija može da računa na podršku sila poput Rusije i Kine, on ističe da može, ali objašnjava da u tome postoji problem.

"Može da se računa na njihovu podršku i njihova politika je skladu sa politikom Srbije. Problem je što nemaju dovoljnog uticaja i prisustva na ovom području, nemaju snagu pomognu srtbiju da se desi ozbiljnija kriza. Rusija ima probleme i na svojim granicama... Mogu retorički, nekim pritiskom, uslovima, kritikama prema zapadu i međunarodnim organizacijama. Nekada može da se desi da reakcija EU bude oštrija zbog ruske podrške Srbiji... Srbiju posmatraju kao mlađeg brata Rusije i povezuju te stvari. Srbija treba da traži sa Zapadom kompromis oko Kosova, a da podrška Rusije i Kine može da uslovi Zapad da ne stane potpuno na stranu Albanaca", navodi Zubenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu