Mijatović novi član Bundestaga: "Angela Merkel imala propuste" FOTO

Srbija i EU treba da sarađuju bliže, mi imamo zajedničke interese i zajedničku istoriju, rekao je za B92.net Boris Mijatović, novi član Bundestaga.

Izvor: B92, Sofija Joksimoviæ

Sreda, 29.09.2021.

12:35

Mijatović novi član Bundestaga:
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Boris Mijatović član "Zelenih", stranke koja je na parlamentarnim izborima zabeležila najbolji rezultat u svojoj istoriji, u razgovoru za B92.net, objasnio je otkud on u Nemačkoj, njegovo poreklo, ali i koji su planovi "Zelenih" i kako vidi odnos Srbije i Nemačke.

Nakon izbora u Nemačkoj koji su održani u nedelju, 26. septembra novi saziv Bundestaga će brojati 735 poslanika.

Inače u proteklom mandatu Bundestag je brojao 709 poslanika, i već tada je bio jedan od najvećih parlamenata na svetu,.

Eksperti su, pred izbore, iznosili strepnju da bi, zbog rekordnog broja stranaka koje su se kandidovale na izborima, a bilo ih je 47, broj poslanika u novom sazivu Bundestaga mogao preći i broj od 900.

To se, međutim, nije ostvarilo, ali je ipak došlo do povećanja broja poslanika.

Jedan od njih biće i Boris Mijatović, koji za sebe kaže da je rođen u Nemačkoj, ali je poreklom iz Jugoslavije.

"Rođen sam u Nemačkoj, ali mi je otac poreklom iz Jugoslavije. U Nemačku se preselio 1968. godine", kaže on za naš portal.

Najvažniji projekat na kontinentu

Na pitanje kako politički vidi poziciju Srbije u odnosu na Nemačku, Mijatović ističe da je veoma važno da Srbija i Evropska unija blisko sarađuju, jer imaju zajedničke interese.

"Srbija i Evropska unija treba da sarađuju bliže. Imamo zajedničke interese u Evropi, mi imamo i imamo zajedničku istoriju", kazao je Mijatović.

Za njega je, ističe, neupitno da je Evropska unija najvažniji projekat koji imamo na našem kontinentu.

"Evropska unija garantuje mir i održivi razvoj", napominje on.
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN
Podsetimo, na izborima je pobedila Socijaldemokratska partija desnog centra, dok je stranka Angele Merkel doživela istorijski loš rezultat.

SPD, najstarija nemačka stranka osvojila je 25,7 odsto glasova, a konzervativni bilok 24,1 odsto. Zeleni su dobili poverenje 14,8 odsto birača a liberali 11,5 procenata.

Zeleni i liberalna Slobodno demokratska partija čije su pozicije udaljene po mnogo pitanja, održali su sinoć preliminarne razgovore kako bi pronašli osnovu za moguću koalicionu vladu bilo sa socijaldemokratama bilo sa konzervativcima, prenosi Rojters.

Lider CSU Markus Šeder rekao da je "prvo i očigledno rešenje" koalicija SPD sa ekolozima i liberalima.

Time bi stranka u kojoj je Mijatović mogla ući u vladu kao koalicioni partner.

Kampanja počela jednom temom, završila se drugom

Mijatović za B92.net kaže da je izborna kampanja pokazala da uglavnom svi političari žele da se zvrše promene u Nemačkoj.

"Siguran sam, svaka nova vlada će morati da se pojavi sa odgovorima na savremene izazove. Iako to pokazuju i izborni rezultati, za promene u Nemačkoj potrebno više komunikacije".

Kaže da su na početku predizborne kampanje, klimatske promene bile centralna tema, dok se u poslednjim nedeljama tokom kampanje fokus preusmerio na prilično lokalna pitanja nego na globalne zadatke.

"Rezultat Zelenih je jak i mi ćemo staviti fokus na životnu sredinu", najavio je on.

Angela Merkel imala nedostatke

EPA/Uli Deck
Mijatović je prokomentarisao odlazak Angele Merkel nakon 16 godina sa čela nemačke vlade.

"Kancelarka Angela Merkel je na čelu 16 godina i još uvek je veoma popularna. Ona je vodila Nemačku kroz mnoge teške krize i uvek je čuvala jasno i racionalno ponašanje", napomenuo je on.

Ipak, ima onih stvari koje zamera odlazećoj kancelarki.

"Sa moje tačke gledišta, propustila je neke važne stvari, promene koje treba pokrenuti, na primer u razvoju Evropske unije. Nedostajale su joj analitičke sposobnosti", kazao je.

Za novog kancelara već je viđen lider SPD-a Olaf Šolc na kome je da što pre napravi koalicione dogovore.

"Nadam se da će novi kancelar imati više političkih ideja", rekao je na kraju razgovora Boris Mijatović, novi član Bundestaga, čovek poreklom sa naših prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: