Drašković: Iza svega stoji Moskva, SPC ne plaća porez

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da iza, kako je rekao, ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Jaonikija na Cetinju, stoji Moskva.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

10:26

Drašković: Iza svega stoji Moskva, SPC ne plaća porez
Foto: Profimedia/AFP PHOTO FREDERICK FLORIN

On je dodao da Crna Gora neće postati ruski satelit.

Drašković je za sarajevsku N1 televiziju izneo i kritike na račun ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji se javno zalaže za tzv. "srpski svet".

"To su opasne priče. I ratovi 90-ih su počeli od priče. Teško tom 'srpskom svetu' za kojeg se Vulin zalaže", rekao je Drašković.

On je dodao i da nije najbolje upoznat sa ulogom Srpske pravoslavne crkve, ali da je poznato da ona ne plaća porez i da je "miljenica državne kase".

On je rekao da je SPC vraćena imovina i da ne podleže zakonu.

"Tolika krivična dela su počinile vladike uključujući i pedofiliju, ali ne mogu biti i nisu procesuirani. Oni imaju svoje sudove koji ne rade. Dok nije došlo do jedne naopake indoktrinacije u srpskom narodu i crkvi su se događale drugačije stvari. Onog trenutka kada je crkva prihvatila da bude čuvar i propagator nacije, a ne Hrista i hrišćanstva došlo je do duhovnih lomova u celom narodu", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, i dalje je mnogo "Hristovih sledbenika" u SPC navodeći jednog koji mu je 90-ih godina rekao da nijedna crkva ni manastir na Kosovu nije vredna jednog ljudskog života.

"Mnogo je mladih, obrazovanih ljudi koji na drugi način gledaju na naciju. Evropa spava, a ima moć da nas urazumi, evropeizuje, ali ne reaguje. Ona mi je još jedina nada i da će shvatiti da će se Balkan uljuditi ili će se Evropa balkanizovati što bi bila kazna za nju", rekao je Drašković.

Govoreći o izjavi visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, da u institucijama Federacije BiH nema dovoljno predstavnika Hrvata, Drašković kaže da je bio poprilično iznenađen time što je pročitao.

"Nacija i nacionalna pripadnost ne sme biti nikakav putokaz i temelj jer u Dejtonskom sporazumu nigde ne piše da ne može Srbin glasati i za Bošnjaka i Hrvata, da ne mogu Bošnjaci glasati za Srbe i Hrvate. U tim nakaradnim podelama vlastodržaca čija je vlast samo pozivanje na naciju došli smo do ove situacije", poručio je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: