Petak, 03.09.2021.

13:20

EU: "Sarađivaćemo sa talibanima, ali pod strogim uslovima"

EU će sarađivati sa talibanima pod strogim uslovima, ali to ne znači da blok priznaje novu avganistansku vladu.

Izvor: Tanjug

EU:
Ilustracija: Depositphotos/jorisvo

To je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

"Da bismo podržali avganistansko stanovništvo, moraćemo se povezati sa novom vladom u Avganistanu, što ne znači priznanje. To je operativni angažman", izjavio je Borelj na konferenciji za novinare na Bledu, a prenosi agencija Rojters.

On je rekao da će se ovaj angažman intenzivirati u zavisnosti od ponašanja vlade u Kabulu, odnosno od činjenice da Avganistan ne bude služio kao "baza za izvoz terorizma u druge zemlje" i da poštuje ljudska prava, vladavinu prava i medije.

Prema njegovim rečima, Avganistan bi takođe morao da formira inkluzivnu, reprezentativnu tranzicionu vladu, da omogući slobodan pristup humanitarnoj pomoći, i da dozvoli stranim državljanima i Avganistancima da napuste zemlju.

Borelj je naglasio da EU ima za cilj da koordiniše svoje kontakte sa talibanima kroz zajedničko prisustvo EU u Kabulu kako bi nadgledala evakuacije i osigurala da nova avganistanska vlada ispuni obaveze kao što su bezbednost i ljudska prava,

"Odlučili smo da radimo na koordinisan način, da koordinišemo naše kontakte sa talibanima, uključujući i kroz zajedničko prisustvo Evropske unije u Kabulu, ako se ispune bezbednosni uslovi", rekao je Borelj.

Kako je dodao, EU će nastojati i da koordiniše angažman sa partnerima u regionu, u oblastima kao što su migracioni tokovi i organizovani kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Podeli: