Krizni štab usvojio plan za školsku godinu – tri modela nastave VIDEO/FOTO

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o početku školske godine.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

"Očuvanje zdravlja svih nas je prioritet svih prioriteta", rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

"Mi smo izbegavali da u javnost izlazimo sa nagađanjima kako će izgledati školska godina. Želeli smo da izađemo sa sigurnom informacijom upravo zbog važnosti ove teme... Ono što jeste bilo sigurno jeste da nam je intetncija da nastava krene normalno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta", rekao je ministar prosvete.

"Tim za škole je sačinio predlog za Krizni štab i on pre svega znači sledeće - u narednom periodu pratićemo primenu mera u školama", rekao je.

"Imamo jedan decentralizovan pristup. Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. U opciji su tri modela", rekao je Ružić.

Usvojen je predlog o tri modela nastave, a po principu semafora.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

1. model slobodnog okruženja:

- učenici svi sede zajedno, nose masku dok razgovaraju i odgovaraju;

- vakcinisani nastavnici ne nose masku, dok ne priđu učeniku na 1,5m

2. model kombinovan:

- jednog dana onlajn nastava, drugog neposredna;

*model od prošle godine, ali se tada menjao na sedmičnom nivou, a sada na dnevnom.

3. model za najugroženije lokalne samouprave:

- za srednjoškolce onlajn nastava;

- za osnovce do 4. razreda kombinovana od 30 minuta, grupe od 16 učenika;

- od 5-8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

"Kada dođe do zaražavanja, ako se neko dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete ide u karantin. Ako ima dvoje zaraženih, ili više, sva deca deset dana imaju onlajn nastavu, rekao je Ružić.

Kon: Ko nije vakcinisan, moraće da nosi masku

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

"Sve je to moguće realizovati, ali traži ogroman napor jer taj tim koji je formiran imaće puno posla. Epidemiološka situacija nam nije baš naklonjena jer će početak škole da se poklopi sa porastom broja zaraženih. Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, ako nisu vakcinisani onda moraju da nose maske, tu drugog načina nema", rekao je Kon.

"Maske su zamenile vakcinaciju u ovoj sada situaciji", rekao je Kon.

"Što više nevakcinisanih oko dece to je veća šansa da se deca zaraze i zato uvek apelujemo da se prosvetni radnici vakcinišu", pozvao je Kon. "Ja želim dobro i deci i Srbiji i tako funkcionišem i radim", zaključio je on.

Medicinski deo Kriznog štaba tvrdo zagovara obaveznu vakcinaciju za medicinare

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

"To jeste intencija da prvog septembra u svim jedinicama lokalne samouprave školska godina počne normalno, ali imajući u vidu da je to jedan živ organizam i svakako ćemo pratiti situaciju, ako dođe do pogoršanja naravno da ćemo predlagati promenu modela", rekao je Ružić.

Kon je još jedno ponovio da je vakcinacija suštinski važna za očuvanje javnog zdravlja i da je ona jedini način da se izborimo sa koronavirusom.

"Bilo je govora o obaveznoj vakcinaciji medicinskih pa i prosvetnih radnika... Mi iz medicinskog dela tvrdo zagovaramo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike jer mislimo da je neodgovorno da neko ko radi sa ljudima ne bude vakcinisan", rekao je Kon.

Kako će izgledati nastava u školama – tri zone, kao "semafor"

Kako je za TV Prva ranije danas najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, na sednici neće biti donete nove mere za sprečavanje širenja virusa.

"Na sednici će fokus biti na početak školske godine. Zbog toga smo pozvali na sednicu i predstavnike sindikata prosvetnih radnika, predsednika foruma gimnazija i predsednika udruženja pedijatara koji će se kasnije obratiti javnosti", kazala je premijerka.

"Predlog je da krenemo normalno, s punim fondom časovima od 45 minuta uz obavezne maske i da apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu, ako nisu, ili ako jesu da idu na treću buster dozu, kao i da se vakcinišu deca starija od 12 godina", rekla je Brnabić.

Epidemiolozi kao i drugi članovi Kriznog štaba razmatraju epidemiološku situaciju i u skladu sa njom odlučiće koji model nastave će biti od 1. septembra za osnovce, kao i srednjoškolce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu