Pašće - za 90 dana

Talibani bi mogli da izoluju Kabul u mesec dana, a da ga osvoje za 90, rekao je američki odbrambeni funkcioner Rojtersu, pozivajući se na obaveštajnu procenu.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2021.

17:34

Pašće - za 90 dana
EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prestolnica u Avganistanu, brzinom koja je iznenadila američke funkcionere, prenosi hrvatski "Index".

Talibani sad kontrolišu 65 posto avganistanskih teritorija, a prete osvajanjem još 11 provincijskih središta, rekao je u utorak evropski funkcioner.

Američka obaveštajna zajednica je do prošlog meseca upozoravala da bi avganistanska vlada mogla da padne za manje od šest meseci.

Talibani osvajaju veliki dio Avganistana

Američki funkcioner, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je nova procena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike delove Avganistana.

"Ali, to nije konačan zaključak", rekao je, naglasivši kako avganistanske snage imaju šanse da zaustave talibanski prodor.

Američki predsednik Džo Bajden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Avganistana nakon više od 20 godina, kazavši da avganistanska vojska ima mnogo više vojnika od talibana te da treba želeti da se bore.

SAD je povukao sve vojnike iz Avganistana osim onih koji štite američku ambasadu i aerodrom u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: