"Nema povlačenje priznanja, kreće ofanziva Kosova. Grčka je jedna od država"

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti izjavio je da su odluke o priznanju neke države po međunarodnom pravu neopozive.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 03.08.2021.

09:33

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

On tvrdi da su "navodna povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti od strane pojedinih afričkih i azijskih zemlja spekulacije koje Srbija koristi za unutrašnju političku upotrebu".

"Povlačenje priznanja ne postoji kao praksa u međunarodnom pravu, zbog toga definitivno mislim da su to nagađanja. Međutim, s obzirom na činjenicu da zemlje trećeg sveta, poput Afrike i Azije, nemaju konsolidovane demokratske sisteme i mogu biti izložene eventualnom pritisku trećih strana, u ovom slučaju iz Republike Srbije ili nekih njenih pristalica, poput Kine ili Rusije. Inače, ovo je definitivno samo tema političkih debata i spekulacija i nema veze sa stvarnošću", rekao je Hoti za Kosovo onlajn.

Uskoro ističe rok od godinu dana, kada se samoproklamovano Kosovo u Vašingtonu obavezalo da će prekinuti lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova i da će aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Hoti očekuje da će nakon jednogodišnjeg moratorijuma početi diplomatska ofanziva Kosova i da će na tom putu dobiti punu podršku vodećih država sveta, koje su dale veliki doprinos kosovskoj nezavisnosti.

"Istekom ovog roka, napraviće se dobar zamah za početak priznavanja, jer je ovo pitanje proces koji se ne može vratiti. Signali koje daju Sjedinjene Američke Države, posebno oni od strane predsednika Erdogana ohrabruju da se nakon završetka moratorijuma nastavi sa kampanjom za priznanja što je pre moguće", navodi Hoti.

Otvaranje ambasade u Jerusalimu, prema mišljenju Hotija neće imati negativne posledice u uspostavljanju diplomatskih odnosa Kosova sa državama koje još uvek nisu donele potvrdnu odluku po pitanju kosovske nezavisnosti.

"Mislim da je to ispravna odluka, jer Kosovo već ima svog partnera i veoma snažan odnos sa Izraelom", ističe Hoti.

Konstuktivan odnos prema Prištini, produbljivanje ekonomskih odnosa i intenzivne diplomatske posete ukazuju na mogućnost da Grčka promeni svoj stav o nepriznavanju Kosova, što bi prema rečima Hotija bilo veoma značajno i podsticajno jer otvara mogućnost da ostale evropske zemlje slede njen primer.

"Grčka je jedna od zemalja koja je najbliža priznanju nezavisnosti Kosova. Daje znakove i signale da može priznati Kosovo kao nezavisnu državu, pretnje Srbije su neprikladne", zaključuje Hoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: