"Bajden neće odbiti Erdogana": Zajedno lobirati za Prištinu?

Bajden neće odbiti Erdoganovu ponudu da zajedno lobiraju da što više država prizna Kosovo, kaže Franc-Lotar Altman, nezavisni nemački akademik.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/  OLIVIER MATTHYS / POOL
EPA-EFE/ OLIVIER MATTHYS / POOL

Pročitakte još:

Zašto je Erdogan u "boj za Kosovo" krenuo iz Kipra?

Vučić odgovorio Erdoganu: Ovo nije tursko

Ali, navodi, ostaje pitanje koliki Erdogan tu može da da doprinos.

On je tako za "Danas" prokomentarisao izjavu turskog predsednika Redžepa Tajpa Erdogana da će nastojati da što više država u svetu prizna Kosovo, kao i da će tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN predložiti predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da zajednički rade na tome

Prema Altmanovom mišljenju, "Erdogan je političar koga, naprosto, ne možete ozbiljno shvatiti".

„On priča jedno danas, a nešto sasvim suprotno sutra. Kosovo je islamska nacija, i, u principu, Erdogan takođe podržava bošnjačku-islamsku zajednicu u BiH. Naravno, takva izjava može da nanese štetu njegovom odnosu sa Vučićem, ali zanimljivo je zašto je on baš sada rešio da progovori na takvu temu“, zaključuje nemački akademik.

Podsetimo, komentarišući najavu turskog predsednika da će krenuti u lobiranje za nezavisnost tzv. Kosova predsednik Srbije kaže da će razgovarati s njim.

"Erdogan je veliki političar, realno, i Turska je velika sila. Pokušaću da razgovaram sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje", rekao je Aleksandar Vučić u Despotovcu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu