Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici VIDEO

Skupština Crne Gore usvojila je "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici“.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

20:58

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici VIDEO
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U rezoluciji, za koju je glasalo 55 poslanika, dok je protiv bilo 19, navodi se da: "Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti;

7) izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima".

Tokom obrazlaganja amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, Simonida Kordić (DF) je izjavila da su amandmani usmereni ka osudi svih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

“Motiv za podnošenje amandmana je postavljanje elementarne ustavne norme koja govori o tome da su svi ljudi jednaki pred zakonom i da ne dolazimo u situaciju donošenja bilo kakvog akta koji bi protivurečio Ustavu i pravio rangiranje između žrtava i zločina”, navela je Kordić.

Amandmani nisu usvojeni.

Obrazlažući amandmane dela koalicije “Mir je naša nacija-Demos” i Branke Bošnjak (DF) Momo Koprivica je rekao da im je cilj bio da se do kraja razjasni ono što su osnovni ciljevi koji treba da se postignu ovom Rezolucijom.

“Iako su bile iskrene diskusije predlagača Rezolucije, mislim da neće biti problema u prihvatanju ovih amandmana”.

Ervin Ibrahimović (BS) je odgovarajući Koprivici rekao da prihvata amandman broj pet, navodeći da je jasan i da se krivica ne može pripisati jednom narodu, već da je krivica individualna, prenele su "Vijesti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: