Gorivne šipke pukle i procurili radioaktivni gasovi? Oglasila se Kina

Peking -- Iz kineske nuklearne elektrane Tajšan u blizini Hongkonga nije izašla radioaktivnost, iako je slomljeno pet gorivih šipki u reaktoru, saopštila je vlada.

Izvor: Beta-AP
Podeli
Foto: Depositphotos/wlad74
Foto: Depositphotos/wlad74

Pročitajte još:

Kina "krije" da curi radijacija iz nuklearke?; Ali zašto Francuzi?

Oglasio se Peking: Nema abnormalnog povećanja radioaktivnosti oko nuklearke

Kinesko Ministarstvo za ekologiju i okolinu saopštilo je da je povećanje radijacije registrovano u primarnom krugu reaktora broj jedan u Tajšanu, ali da je zaustavljeno barijerama.

Vlada Hongkonga rekla je da je nadgledala postrojenje i zatražila detalje od zvaničnika u Guangdungu nakon što je francuski suvlasnik u ponedeljak izvestio o povećanoj količini "plemenitog gasa" u reaktoru.

Stručnjaci su rekli da su gorivne šipke pukle i da su procurili radioaktivni gasovi proizvedeni tokom nuklearne fisije.

"Ne postoji problem radioaktivnog curenja u životnu sredinu", navedeno je u saopštenju ministarstva. Rečeno je da je zračenje u rashladnoj tečnosti reaktora povećano, ali da je bilo u "dozvoljenim granicama".

Zaštitni omotač na oko pet od 60.000 šipki za gorivo reaktora je oštećen, saopštilo je ministarstvo i dodalo da će regulatori nadgledati mere za kontrolu nivoa radijacije u reaktoru, ali nije iznelo više detalja.

Postrojenje u Tajšanu, koje je počelo da radi u decembru 2018. godine, u vlasništvu je Čajna Guangdong nuklear paur grupe i francuskog Elektrisita.

Drugi reaktor počeo je radu septembru 2019. Ministarstvo je demantovalo izveštaj Si-En-Ena da su regulatori povećali dozvoljeni nivo zagađenja kako bi se izbeglo njeno zatvaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu