Dodik: Ili tako, ili će se BiH raspasti

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik očekuje da Skupština Republike Srpske usvoji zaključak o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Kako je napomenuo, ukoliko to bude sprovedeno na nezakonit način kao što je, kako je rekao, bio slučaj sa većinom dosadašnjih.

Dodik je inicirao ranije sazivanje posebne sednice NSRS, a Kolegijum parlamenta je zakazan za sutra.

"Nećemo prihvatiti imenovanje visokog predstavnika ako to ne bude u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, što podrazumeva mišljenje strana potpisnica i Saveta bezbednosti, što je do sada ispoštovano samo u slučaju Karla Bilta", rekao je Dodik u izjavi za Radio Republike Srpske.

Ako se to ipak dogodi, ističe Dodik, to imenovanje će biti ignorisano u skladu sa skupštinskim zaključkom koji bi zahtevao da se izbor obavi na legitiman način poštujući i stavove strana potpisnica.

Dodik je naglasio da nikakav savet za implementaciju mira ne može biti zamena za strane pobrojane u Aneksu 10.

"Od parlamenta očekujem da se izjasni o ovom pitanju i da time Narodnoj skupštini Republike Srpske vratimo legitimitet odlučivanja o svim aspektima sprovođenja dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu