Večeras se skida oznaka tajnosti: CIA radila istragu; "Meta" princ

Američka administracija priprema se da skine oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenata o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, ubijenog 2018.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE ERDEM SAHIN
EPA-EFE ERDEM SAHIN

Novi američki predsednik Džo Bajden nedavno je izjavio da će "Bela kuća uskoro govoriti o tom ubistvu sa saudijskim kraljem". Zašto je to zanimljivo - zato jer se očekuje od Bajdena da rekapitulira odnos sa Saudijskom Arabijom, odnosno prestolonaslednikom trona, indirektno optuženim za ubistvo koje je šokiralo svet.

Podsetimo, Kašogi je poslednji put snimljen kako ulazi u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali iz nje nikada nije izašao. Nakon višednevnog insistiranja gotovo cele međunarodne zajednice, kao i Turske, na čijem tlu se ubistvo dogodilo, Saudijska Arabija je dozvolila turskim istražiocima da uđu u prostorije ambasade. Ali, tada je bilo prekasno.

Telo Kašogija je sklonjeno na vreme, kao i ključni dokazi. Međutim, kasnija istraga utvrdila je da je Kašogi mučen na posebno brutalan način i da je najverovatnije raskomadan i tako, u delovima, iznesen iz ambasade.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu. Međutim, niko u potpunosti nije poverovao u tu priču jer se smatra da iza svega stoji saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman.

Zašto sada?

EPA-EFE  ERDEM SAHIN
EPA-EFE ERDEM SAHIN

U izveštaj SAD o tom ubistvu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, trebalo bi da piše da iza ubistva "najverovatnije stoji princ Salman", odnosno da ga je on najverovatnije i naredio. To je Rojtersu otkrilo čak četvoro službenika SAD.

Prema njihovim rečima, američka obaveštajna služba - CIA bila je ta koja je prikupila najviše podataka za izveštaj.

List "Vašington post", za koji je Kašogi radio, svojevremeno je napisao da je CIA krenula od jednog poziva - onog koji je uputio brat prestolonaslednika, princ Halid bin Salman, koji je bio saudijski ambasador u SAD u vreme ubistva Kašogija.

Princ Halid, koji je sada zamenik ministra odbrane, navodno je pozvao Kašogija, po nalogu brata, odnosno prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, i tada mu je pružio garancije da će biti bezbedan u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je trebalo da ode kako bi pribavio papire za venčanje sa svojom devojkom.

Princ Halid, međutim, negirao je da je razgovarao s Kašogijem.

Ako se neko pitao zašto se sada skidaju oznake tajnosti, ako je CIA već prikupila dokaze, američki mediji navode da se sada poklopio politički trenutak - odnosno dolazak novog predsednika koji ima nameru da zategne odnose sa Rijadom koje je prethodnik Bajdena u Beloj kući poprilično olabavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu