Traži se rezolucija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

DSS će Skupštini Srbije ponovo podneti predlog Rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2021.

13:35

Traži se rezolucija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Ta stranka ocenjuje da ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg taj zločin ne bi bio institicionalno osuđen.

"Činjenica je da se zločinu genocida izvršenog u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima ne poklanja u Srbiji dužna pažnja, a da se u susednim državama na čijem tlu je genocid izvršen o njemu ne govori ili se istorija falsifikuje", navodi se u saopštenju Demokratske stranke Srbije prosleđenom medijima.

Dalje se navodi i da je država Srbija dužna da istitucionalnom osudom genocida, donošenjem Rezolucije Narodne skupštine, ispuni dug prema ustaškim žrtvama. "Bilo kakva primerena obeležavanja i podsećanja na stradanje srpskog naroda, iako neophodna, takav čin ne mogu da zamene", stoji u saopštenju.

"Demokratska stranka Srbije je uverena da do pomirenja među narodima bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju", kažu iz DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: