Dok drugi čekaju, Srbi mogu da biraju; "Želeo sam Fajzer"

Rojters piše o vakcinaciji u Srbiji i konstatuje da građani Srbije mogu da se usredsrede na to za koju vakcinu protiv koronavirusa će se odlučiti.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Pročitajte još:

Vučić razgovarao sa Vladimirom Putinom

Vučić zahvalan Si Đinpingu: Ponosan sam što je Srbija prva od evropskih država dobila kinesku vakcinu

Za razliku od ljudi u drugim zemljama, koji brinu kada će biti vakcinisani, u Srbiji je situacija potpuno drugačija.

Rojters navodi da, u okviru masovnog državnog programa vakcinacije, građani Srbije mogu trenutno da biraju između vakcina kompanije Fajzer-Biontek, kineskog Sinofarma ili ruske vakcine sputnjik, navodi britanska novinska agencija u tekstu iz Beograda.

Građani Srbije, takođe, mogu da se odluče da prime ono što je dostupno određenog dana u nadi da će se brže vakcinisati.

Agencija ističe da je, preko ugovora sa proizvođačima i vladama, Beograd do sada obezbedio milion doza vakcine iz Kine i desetine hiljada doza vakcina drugih proizvođača, zbog čega ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, odmah iza Velike Britanije.

Penzioner Siniša Ilić, koji je čekao red ispred hale 11 Beogradskog sajma, rekao je za Rojters da se odlučio za vkcinu firmi Fajzer i Biontek, koja je odobrena u Evropskoj uniji, za koju se nada da će mu dozvoliti da otputuje tamo.

"Želeo sam Fajzer... jer mi je dete u Nemačkoj... da bih mogao bezbedno da putujem", rekao je on.

Građani ispred hale tri čekali su na red za Sinofarmovu vakcinu.

"Moj dugogodišnji prijatelj lekar rekao mi je da se vakcinišem kineskom vakcnom. Dobra je", rekao je za Rojters Miladin Ðurović.

Britanska novinska agencija navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas zatražio od kineskog predsednika Si Ðinpinga još izvesnu količinu vakcina, kao i od predsednika Rusije Vladimira Putina.

U saopštenju iz kancelarije srpskog predsednika se navodi da Srbija planira da izgradi proizvodni pogon za lokalnu proizvodnju vakcine sputnik V, prenosi Rojters i dodaje sa su do sada Indija i Južna Koreja počele sopstvenu proizvodnju sputnjika V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu