SAD i BiH udruženim snagama:I borbeni avioni na Glamoču i Manjači FOTO/VIDEO

Zajednička vojna vežba pripadnika Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD-a pod nazivom “Bilateralna vežba” počela je danas na poligonima Glamoč i Manjača.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

19:05

Default images

Cilj vežbe je unapređenje partnerske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OSBiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Terenska vežba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu vazdušne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC).

Blisku vazdušnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz vazduhoplovne baze Aviano, Italija, koji, umesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažovan za medicinsku evakuaciju vazdušnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i vazdušnih snaga.

Ova vežba, u kojoj ukupno učestvuje 280 pripadnika OSBiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ističe se u saopštenju. Kako se nadalje navodi, pandemija korone primorala je OSBiH da smanje broj učesnika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vežba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mera.

Za potrebe vežbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OSBiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD-a u BiH.

U okviru vežbe, 19. novembra na lokaciji vojnog poligona Glamoč biće organizovan Dan posetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika.

Tom prilikom biće prikazan deo operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom vazdušnom podrškom aviona F-16, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: