Terorista iz Beča nije bio "vuk samotnjak" - obučavao se na Balkanu?

Atentator Kujtim Fejzulaj (20), koji je u ponedeljak uveče u Beču u terorističkom napadu usmrtio četiri osobe, nije bio "vuk samotnjak".

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2020.

10:51

Terorista iz Beča nije bio
Foto: Tanjug/AP Ronald Zak

On je neko ko je bio tesno umrežen sa austrijskom islamističkom scenom, ističe bečki dnevnik "Esterajh".

List navodi da je u fokusu istraga jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju si, kao i Fejzulaj, posećivali "poznati" islamisti kao što je u Siriji ubijeni austrijski džihadista Mohamed M, te Mirsad Omerović, osuđen na 20 godina zatvora zbog širenje mržnje, Austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je kao maloletnik planirao terorističke napade u Beču i koji se nalazi u pritvoru.

Omerović je, upravo u toj džamiji, regrutovao borce za Islamsku državu, tvrde mediji.

Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.

U tom dosijeju se navodi da je mladić sa makedonskim poreklom odgojen po islamskoj veri, i da je postao „salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma“.

Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje „ispravnog puta“.

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom.

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici.
Foto: Tanjug/AP Ronald Zak
Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim.

Sada policija treba da reši i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.

Atentat je izvršio automatskom puškom iz proizvodnje fabrike naroužanja „Zastava“.

Policija sada istražuje kako je dospeo do oruzja i municije.

Živeo od državne pomoći

Islamski terorista Kujtim Fejzulaj, koji je svojim napadom u ponedeljak u centru Beča usmrtio četiri osobe, živeo je od državne pomoći.

Pošto je prevremeno otpušten iz pritvora, gde je trebalo da "odleži" 22 meseca kazne izrečene zbog terorističkog udruživanja, dvadesetogodišnjak albanske nacionalnosti, koji je imao austrijski i makedonski pasoš, živeo je na teret države Austrije.

On se, po izlasku iz zatvora, prijavio Servisu za zapošljavanje (AMS), koju mu je ponudio kurs za orijentaciju na tržištu rada, koji je i apsolvirao sredinom aprila. Na kursu, kako se ističe, bio je potpuno neupadljiv i niko nije primetio njegovu radikalizaciju.

Od maja je dobijao socijalnu pomoć u visini od 917,35 evra i uz to živeo je u jeftinom socijalnom stanu u 22. bečkom okrugu.

Niko od komšija ili osoba koje su sa njim bile na kursu nije primetio da ima radikalne islamističke stavove, koje je iznosio, kako se sada ispostavilo u krugu svojih "prijatelja" pri jednoj džamiji u kojoj su se mnogi austrijski islamisti radikalizovali.

Radi se o džamiji koju su posećivali poznati islamisti kao što je Mohamed M., te i mladi austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je osuđen na devet godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada.

Kurc traži strože mere

Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je u parlamentu strože zakone za borbu protiv ekstremista.

Kurc je, na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta, rekao da je potrebno imati veće pravne mogućnosti u ophođenju prema osobama koje predstavljaju opasnost po društvo.

Prema njegovim rečima, policija često ne raspolaže pravnim sredstvima da bi odgovarajuće nadzirala i sankcionisala islamističke ekstremiste i druge osobe koje ugrožavaju javnu bezbednost.

U svom govoru on nije želeo da ulazi u detalje, samo je dodao da se ne sme dogoditi da jedan povratnik iz džihada u Austriji može živeti bez ikakvih porblema, samo zato što je lažno naveo da se deradikalizovao.

Kurc je zatražio reformu Savezne službe za borbu protiv terorizma (BVT), koja je proteklih godina, iz, kako je ukazao, različitih razloga, masivno „oštećena“.

Takođe, naglašava da je neophodna međunarodna saradnja i prevencija.

"Ne smemo dozvoliti da na tlu Austrije nastaju paralelna društva, koja nas mrze", podvukao je on.

Nazvao je, u svom obraćanju poslanicima, ekstremiste koji ubijaju nedužne ljude „varvarima“.

"Moramo odlučno i bezkompromisno da se borimo protiv tih neprijatelja našeg slobodnog društva“, naglasio je on.

Istovremeno je naglasio da vlada sigurno neće napraviti grešku i podeli svoje društvo na hrišćane i muslimane, ili Austrijance i migrante.

"Vreme u kojem živimo je izazovno. Razumem svakog ko ima strah, bes. Ali istovremeno treba da budemo i zahvalni što živimo u jednoj snažnoj Republici Austriji, u kojoj ljudi jedni drugima pomažu", poručio je on.

Vanredna sednica parlamenta, na kojoj je jedina tema teroristički napad, počela je minutom ćutanja za žrtve napada u Beču.

"Nećemo dozvoliti da mržnja podeli naše društvo. Mi smo svi snažniji od mržnje i terora. Ko misli da može da nas uplaši, taj se vara. Naša demokratija je snažna", podvukao je predsednik parlamenta Volfgang Sobotka.

Ukazao je da je teroristički napad bio planiran napad na slobodno društvo, vrednosti, način života i demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: