Treće primirje tek stupilo na snagu: Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i smiri sukobe u Karabahu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Aziz Karimov
Tanjug/ AP Photo/Aziz Karimov

O primirju su se dve zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od 8.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor.

"To još jednom pokazuje da Jermenija samo na rečima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje", rekao je Kikmet Gadžijev, savetnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mestima na frontu. Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutig sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obe strane su osudile drugu stranu za "flagrantno kršenje" primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina 20. veka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

strana 1 od 647 idi na stranu