Virus je ušao u sistem, sve je pred pucanjem; Dve najmlađe žrtve zaražene u bolnici?

Dve najmlađe žrtve koronavirusa u Hrvatskoj, žene od 33 i 39 godina, najverovatnije su se virusom zarazile u bolnicama u kojima su se lečile.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.10.2020.

11:00

Virus je ušao u sistem, sve je pred pucanjem; Dve najmlađe žrtve zaražene u bolnici?
Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Kako piše Jutarnji list, podaci pokazuju da je virus duboko prodro u bolničke sisteme širom Hrvatske i takvih će slučajeva, kažu, biti sve više, jer je nemoguće testirati baš sve koji ulaze u bolnicu.

Medicinski kadar bi, u sučaju da se želi biti siguran da niko od njih ni u kojem trenutku nije zarazan, trebalo da testiraju na svakih 48 sati.

"Bolnički sistem nije neprobojan na virus, a postoji opšti konsenzus ekspertske grupe Ministarstva zdravstva o kriterijima za testiranje. Dakle, testiraju se svi oni koji idu na operacije i oni za koje znamo da će ispuštati više aerosola, na primer na gastroskopiji. Ostali pacijenti se pregledaju na trijaži na ulazu u ustanovu", kaže doktor Mario Zovko.

Direktor bjelovarske kllinike dr Aloh Ali kaže da se zaposleni u toj medicinskoj ustanovi testiraju tek kada dobiju simptome.

I jučerašnji smrtni slučaj 33-godišnjakinje postavio je pitanje gde se zarazila, a, kako kaže dr Ali, najverovatnije se to dogodilo u bolnici.

"Ne znamo izvor infekcije preminule pacijentkinje. Testirali smo je kad su se pojavili simptomi. Testirali smo i celo osoblje, još nisu stigli kompletni nalazi. Imamo zasad dva pozitivna lekara, četiri sestre i jednu spremačicu. Dve pacijentkinje koje su ležale s njom u sobi su takođe pozitivne", rekao je dr. Ali.

U Hrvatskoj je i danas probijen rekord po pitanju broja novozaraženih koronavirusom, jer su, prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata registrovana 1.424 nova slučaja.

Stručnjaci su prethodne sedmice predviđali da će se zdravstveni sistem naći pred pucanjem onog trenutka kada se broj novozaraženih poveća na 1.000.

Prema prognozama epidemiologa, međutim, realno je da se očekuje da u narednim danima u Hrvatskoj bude i 2.000 zaraženih dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: