UNS: Junajted grupa i sud u Cirihu kriju presudu po tužbi Šolaka

Okružni sud u Cirihu odbio je da Udruženju novinara Srbije (UNS) dostavi presudu o navodno vođenoj medijskoj kampanji protiv suvlasnika Junajted grupe.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2020.

12:15

UNS: Junajted grupa i sud u Cirihu kriju presudu po tužbi Šolaka

Kako je UNS objavio, taj sud je odbio da im dostavi presudu kojom je - kako su N1 i većina srpskih medija objavili - "nepobitno utvrđeno" da su Pink, Studio B i Informer vodili medijsku kampanju objavljujući neistine o Draganu Šolaku.

"Postoje suprotstavljeni privatni interesi stranaka u postupku da se sačuvaju detalji tog postupka. Postupak se bavio kršenjem prava ličnosti. To uključuje raspravu o privatnim detaljima za koje stranke možda ne žele da postanu javni. Pošto je identitet stranaka poznat, anonimizacija presude ne bi dovoljno zaštitila njihove interese. Stoga privatni interesi stranaka da sami odluče koga će obavestiti o odluci pretežu nad interesima neke medijske organizacije da pristupi odluci kako bi o njoj objavila članak", objasnili su iz suda u Cirihu.

Na pitanje UNS-a da li su imali uvid u presudu kada su objavili vest o njoj, sa sajta televizije N1 kažu da nisu, te da su oni na sajtu preneli i medijima poslali saopštenje Junajted grupe.

U tekstu pod nazivom "Švajcarski sud: Mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku" koji je na ovom sajtu objavljen 28. septembra, međutim, ne stoji da je reč o saopštenju već je kao autor potpisan N1.

UNS-u je danas prosleđeno to saopštenje na memorandumu Junajted grupe, koje je doslovce preneto na sajtu te televizije.

Predstavnici tuženih srpskih medija ranije su rekli za UNS da nisu ni obavešteni o procesu koji se vodio protiv njih u Švajcarskoj.

Pravni tim Junajted grupe u odgovoru UNS-u ranije je naveo da su "sve zakonske procedure ispoštovane, a sve stranke u sporu obaveštene diplomatskim putem o postupku i o svojim pravima i mogućnostima u sporu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: