Poruka iz Grčke: Turska da dokaže...

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias pozvao je Tursku da dokaže da je zaista za dijalog tako što će prestati s ilegalnim akcijama, ucenama i pretnjama.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2020.

14:28

Poruka iz Grčke: Turska da dokaže...
Depositphotos/dk

Dendias je za nedeljno izdanje lista "Eleftero tipos" podvukao da posvećenost međunarodnim zakonima ne bi trebalo da bude jednostrano i trenutno, već opšte i kontinuirano.

On je rekao i da je Grčka pozdravila prvi korak ka deeskalaciji kada je Turska povukla svoj istraživacki brod i rekao da ostaje da se vidi da li će privremena suspenzija ilegalne turske akcije u istočnom Mediteranu postati trajna.

„Sledeća runda biće održana u Turskoj koja treba da predloži datum,“ rekao je Dendias i dodao da se raduje započinjanju preliminarnih kontakata.

"Jasno smo stavili do znanja da će obnavljanje dijaloga biti moguće tek kada se sve razjasni tokom preliminarnih kontakata, za čiji prekid je odgovorna Turska još 2016. godine, s jednom razlikom - da bude razgraničena pomorska zona i ekskluzivna ekonomska zona," rekao je ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li će se sresti sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, rekao je da su imali kratki sastanak u Bratislavi i da će opet biti bilateralnih sastanaka ako bude bilo potrebe za tim, ali da je u ovom trenutku najvažnije da počnu preliminarni kontakti.

Tenzije između ove dve zemlje zaoštrile su se tokom poslednjih nekoliko meseci u istočnom Mediteranu kada je turski istraživački brod nastavio svoju misiju istraživanja prirodnog gasa u moru, dok istovremeno Grčka i Kipar tvrde da Ankara na taj način krši međunarodno pravo i povređuje teritorijlna vode Kipra i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: