"Spominjala se zabrana ulaska Dodika u EU, njegov cilj je velika Srbija. Sad, nek objasne..."

Zagreb -- Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović prokomentarisao je posetu Milorada Dodika Zagrebu, rekavši da nikome nije jasna svrha njegovog dolaska.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ale_Mi/depostphotos
Ale_Mi/depostphotos

Prema njegovim rečima, to je jasno samo predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Hasanbegović je podsetio hrvatsku javnost da je srpski član Predsedništva BiH pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, gde mu je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina, preneo je portal Klix.ba.

"U februaru ove godine Visoki predstavnik u BiH je izvestio javnost da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrane ulaska Milorada Dodika na području Evropske unije. Ako je to istina, mogu tek primetiti da koristi prilikuu da nakon uvođenja tih sankcija poseti najbližu članicu EU Bosni i Hercegovini", kaže Hasanbegović.

On je kazao i kako je vlada u proteklom mandatu na čijem je čelu Andrej Plenković bila prva i poslednja vlada na svetu koja je sa entitetom RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, potpisala međunarodni ugovor.

"Ponavljam, prva i poslednja vlada na svetu", naglasio je.

Hasanbegović smatra i da je više od simbolike Dodikova poseta samo dan nakon obeležavanje novog srpskog praznika u Beogradu i Banjaluci koji je opisan kao dan srpskog nacionalnog ujedinjenja i srpske zastave.

"Jasno je rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije pred vratima grada Zagreba. Siguran sam da će Milanović i Plenković podeliti misli s Dodikom i na koji način, u kojim fazama, misli oživeti tu iluziju o ujedinjenju entiteta RS i Srbije te mu izneti hrvatske poglede na taj plan, koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas", poručio je.

Dodik jeu Zagrebu boravio juče, a svi mediji u BiH preneli su reakcije najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine o toj poseti koja je digla dosta prašine.

strana 1 od 225 idi na stranu