Tekst u Džeruzalem Postu: Prijateljstvo sa Izraelom ne zasniva se na trenutnim interesima

Prijateljstvo Srbije i Izraela ne zasniva se samo na trenutnim geopolitičkim i ekonomskim interesima, navodi se u tekstu srpskih funkcionera u Džeruzalem Postu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

07:00

Tekst u Džeruzalem Postu: Prijateljstvo sa Izraelom ne zasniva se na trenutnim interesima
Ilustracija: Depositphotos/ Andrew Lozovyi

Potpredsednik skupštine Vladimir Marinković i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, u zajedničkom tekstu osvrnuli su se na istorijske odnose Srbije i Izraela.

Konstatovali su da su u poslednjih nekoliko godina ti odnosi sve bolji kao i da je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i izraelskim liderima, Srbija podigla Izrael na mapu svojih prioriteta spoljne politike.

"Prijateljstvo Srbije i Izraela ne zasniva se samo na trenutnim geopolitičkim i ekonomskim interesima, već na tradicionalno dobrim odnosima srpskog i jevrejskog naroda, koji je prečesto delio sumornu sudbinu i borio se rame uz rame za civilizacijske vrednosti savremenog sveta i društvo", navodi se u tekstu u Džeruzaelm postu.

Marinković i Nikolić su ukazali i na uticaj kosovskog lobija na Izrael i pojačavanja pritiska na tu zemlju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Oni su, naime, navikli da šire propagandu bez potkrepljivanja i činjenica, gubeći kompas zbog niza spoljnopolitičkih neuspeha izazvanih osnaživanjem Srbije na geopolitičkom i ekonomskom nivou", naveli su oni u tekstu.

Autori ukazuju da se na taj način manipuliše žrtvama Holokausta, pokušavajući na sramotan i bestijalan način da se uporedi "šest miliona žrtava najbrutalnijeg i jedinstvenog zločina u istoriji čovečanstva sa žrtvama albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, od kojih su većina bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova".

"Takvo poređenje relativizuje Holokaust. Ako se očekuje da neko prozre takvu bestidnost, to je jevrejski narod, posebno onaj deo koji živi u svojoj domovini, državi Izrael, koji decenijama pati zbog neuravnoteženih i politički motivisanih prikaza događaja na Bliskom istoku", naveli su Marinković i Nikolić

Dodali su i da, imajući u vidu sopstvenu geostratešku i državno-političku konstelaciju, poslednje što Izrael treba da podrži jeste nametnuto jednostrano rešenje sukoba, koje nije rezultat direktnih pregovora između zainteresovanih strana.

"Kao što se i Srbija, uprkos svemu, bori za svoju dušu - Kosovo i Metohiju - tako i Izrael ljubomorno čuva svoj Jerusalim", ističe se u tekstu.

Srpski funkcioneri ukazuju na to da srpski suverenitet nad Kosovom nije bio pod znakom pitanja do njegove nasilne otmice, a da se načelo privrženosti Izraela sopstvenim interesima, u ovom slučaju, poklapa sa međunarodnim pravom i poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

"Potpuno smo uvereni da će Izrael ostati dosledan sopstvenim interesima, podržavajući direktne pregovore, koji su jedini put do kompromisnog resenja i isporuke održivog mira", zaključili su Marinković i Nikolić u tekstu objavljenom u Džeruzalem Postu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: