"Šta ako ne grešimo?"; "Izvinite, gospodine Pupovac, da li je to bila velikosrpska politika?"

Milorad Pupovac kaže da Srbi u Hrvatskoj misle na Srbiju i na druge delove srpskog naroda, ali da razgovaraju sa onima sa kim smatraju da treba.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: B92, arhiva
Foto: B92, arhiva

Kao i da se sa njima razgovara.

Pupovac je to iz Zagreba rekao za emisiju ''Oko'' RTS-a reagujući na ocenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je takođe bio gost emisije, da je odlazak Borisa Miloševića bio pogrešna odluka i pokušaj rušenja srpskog jedinstva.

"Gospodine Dačiću, mi mislimo na Srbiju, na druge delove srpskog naroda, razgovaramo s kim smatramao da treba i sa nama se razgovara, ali ne na ovaj način na koji se u javnosti radi preko pojedinih medija. To ne želimo i izbegavamo, učinićemo sve da sa naše strane to ne dolazi", rekao je Pupovac.

Dodao je da će, ako je odlaskom Miloševića u Knin na obeležavanje "Oluje" napravljena greška, tu grešku i platiti.

"A šta ako nismo napravili grešku i ako će ovaj korak dovesti do ozdravljenja u odnosima Hvata i Srba, da li će nam onda neko reći: izvinite, braćo", upitao je Pupovac.

Odgovarajući Pupovcu, ministar Dačić je rekao da Pupovac pravdajući svoj potez "ulazi u klišee koje Hrvati žele".

"To je da se sad osuđuje Beograd zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj. Da kažu da su pobedili velikosrpsku politiku. Izvinite, gospodine Pupovac, da li je to bila velikosrpska politika? Koliko danas Srba živi u Kninu? Ko je danas gradonačelnik? Koliko je Srba u Glini. Šta je tamo na mestu crkve? U Smiljanu, odakle je Tesla, nema nijednog Srbina", rekao je Dačić.

"Koliko je Srba danas u Hrvatskoj, a koliko je bilo 1991? Da li Srbi učestvuju u proslavi ili u obeležavanju etničkog čišćenja"?, upitao je Dačić.

On je podsetio da je Pupovac i ranije bio u hrvatskoj vladi i upitao zašto ranije nije učestvovao u proslavi "Oluje".

Poručio je Pupovcu da mora da nauči da kada diskutuje upotrebljava rečnik primeren razgovoru, "a ne da ispadne da se svađamo".

"Imam pravo da mislim da se odlaskom pogrešilo. Kao što i oni možda misle da smo mi nešto pogrešili. Jesu li Hrvati odustali od negiranja zločina i svog narativa. Nisu", ocenio je Dačić.

On je upitao i da li su Hrvati odustali od negiranja zločina i šta su Srbi sada dobili.

"Poruke koje su se čule danas nisu bile drugacije nego prethodnih godina", naveo je Dacić.

"Da li mi Srbi smatramo da je to bilo etničko čišćenje? Nema šta ja da smatram. To je popis stanovništva. Koliko se Srba posle vratilo?", rekao je Dacic.

Upitao je i da li Srbi obeležavaju "Oluju" kao etničko čišćenje, ili ucestvuju na proslavi, i dodao da je u tome razlka.

Odgovarajuci na pitanje da li gest odlaska srpskog predstavnika u Knin može dovesti do toga da prestanu da se razbijaju table, Dačić je pitao u čemu će oni da naprave prekretnicu.

Koja prava da dobiju Srbi u 21. veku, upitao je Dačić misleći na struju. "O čemu pričamo, to je njihova obaveza", istakao je Dačić.

"Ako teba da ucestvujemo u slavljenju ''Oluje'' da bi uveli struju u selo, da li će sada da procesuiraju ratne zločince, sve je to moglo da se desi na osnovu političkog dogovora sa vladajućom strankom", smatra Dačić i dodaje da je besmisleno nadati se.

Podsetio je da je Pupovac došao kod njega 2012. dok je bio premijer, sa željom da se radi na načinima i putevima da se stvari među državama i narodima rešavaju.

strana 1 od 212 idi na stranu