Vučić: Postoje četiri moguće opcije za koaliciju, imam neka imena u glavi za ministre

Beograd -- Nakon sastanka Predsedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je najavio da će u narednih nekoliko dana biti verifikovani mandati narodnih poslanika.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu, biti verifikovani mandati narodnih poslanika i ući će se u postupak izbora predsednika skupštine, sekretara i drugih tela parlamenta.

"A, krajem avgusta će se ići na izbor vlade... Odmah nakon konstituisanja skupštine, ući ćemo u unutarstranačke razgovore, kako bismo formirali vladu do 25. avgusta", rekao je Vučić, nakon sednice Predsedništva SNS, održane danas posle podne.

Vučić je rekao da nikada nikome nije palo na pamet da se sednice održe na nekom drugom mestu i da će se svaka sednica parlamenta održati u zdanju Doma Narodne skupštine.

"Naslušao sam se razlih huligana, kako se neko plaši. Oni polaze od sebe, pa donose zaključke. Narod je izabrao poslanike i njihovo je da budu u zgradi skupštine", rekao je Vučić.

"Mnogi su na stanovištu da SNS mora dosta toga da promeni. Ljudi žele da vide nova lica kako u Skupštini tako i u Vladi", kaže Vučić dodajući da je to i bitno i na lokalnom nivou.

Kaže i da se razgovaralo o koalicionim partnerima i postoje 4 moguće opcije.

"To je da idemo sa socijalistima i manjinama, sa Šapićem i manjinama, sa socijalistima i Šapićem i manjinama, i da idemo sami na manjinama. Nastavićemo da razgovaramo, saslušao sam sve", kaže.

Vučić je najavio i da će manje od dva meseca proći do formiranja vlade.

"Mi smo razumeli poruku naroda, Ogromno poverenje koje smo dobili je teret na našim leđima. Moramo da napravimo najbolji izbor za naredne četiri godine u uslovima pritisaka oko KiM, stvari u regionu, peidemije koronvirusa i ekonomske krize", objašnjava Vučić zašto još uvek Vlada nije formirana, i dodaje:

"Ja odluke ne donosim pod pritiscima. To je jedna od stvari koja je učinila našu državu pa i stranku snažnijom od svih drugih. Nemam potrebu da objašnjavam svaki politički potez i donosim odluke u skladu sa interesom naroda", kaže.

"Ne znaju se imena ministara, zato što ne možete da sastavljate vladu, ako ne znate sa kim ćete u vladu. A, da li imam u glavi neka rešenja i neke resore? Da, ali ta odluka mora da bude doneta na organima stranke", rekao je Vučić upitan o imenima ministara u budućoj vladi.

Odluka, kaže, mora da bude doneta prvo na Predsedništvu SNS, zatim na Glavnom odboru, a danas je, ponavlja, video da postoje četiri opcije u stranci po pitanju koalicionih partnera i nove vlade.

"Kao da su ''pata karte''. Ali, moraćete do 15. avgusta da otvorite karte, a onda verujem da će predlog Predsedništva usvojiti GO. A, ja ću Predsedništvu, na osnovu razgovora sa članovima tog tela i poslaničkog kluba, izneti pred njih. Verujem da ćemo dobiti većinu. Videćemo", rekao je Vučić.

"Jeste Beograd jedinii kosmopolitski grad u regionu", kaže predsednik o najvljenoj promeni imena ulica u Beograadu dodajući da je beograd i srpski grad.

"Kako je moguće da bude Zadarska ulica a ne Dobrice Ćosića, U regionu ukidaju ulicu Meši Selimoviću jer se kvalifikovao kao Srbin", kaže predsednik i dodaje:

"Ja mislim da "Vreme smrti", "Koreni", dakle, svaka knjiga Dobrice Ćosića je zaslužila ulicu".

Komentarisao je prisustvo potpredsednika Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)Borisa Miloševića na obeležavanju godišnjice Oluje u Hrvatskoj.

"Čak i kada dobronamerno pravite hajku ispada drugačije. Molim da mediji ne provlače gospodina Miloševića toliko", rekao je. Kaže i da se čudo sa Pupovcem, i da je protiv odlaska u Knin, ali da će Srbija i Republika Srpska to obeležiti na svoj način.

"Za nas je važno da Srbija i Srpska zajednički postupaju. Mi od 2015. to zajednički obeležavamo", kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu