"Vakcinacija - tu je veliki problem u najavi" VIDEO

U poslednja 24 sata zabeleženo je 409 pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 10 osoba, a na respiratorima je 167 osoba. Situacija u Vojvodini je nepovoljna.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2020.

14:06

FOTO: B92

Foto: B92
Ukupan broj prmeinulih od početka epidemije je 518.

Zoran Gojković je naveo da je na respiratorima 167 pacijenata, a do dašašnjeg dana testirano je ukupno 601.984 osoba.

On je naveo da će se o uspešnosti zemalja da se sa koronom izbore može govoriti kad se epidemija završi.

"U prvom krugu zemlje regiona su se uspešno borile, tada smo svi zajedno imali najmanji broj umrlih na 100.000 stanovnika. Druge zemlje su imale ogroman broj smrtnih ishoda", objašnjava.

Kako navodi, u tim zemljama se dešavaju slične stvari kao kod nas nakon popuštanja mera.

"Mi smo imali iskustva iz Italije i Španije, pa smo iz toga nešto naučili", dodaje.

Situacija u Vojvodini je, prema njegovim rečima, nepovoljna - u opštinama Ruma i Vrbas se beleži sve veći broj obolelih. Ipak, u ovom trenutku je broj primljenih i otpuštenih iz bolnice stabilizovan.

"Sad je imperativ da nastavimo da poštujemo sve mere", kaže Gojković.

Primarni interes je da se kapaciteti bolnica isprazne i ponovo se uđe u režim non-kovid, a primrani cilj je da se pacijenti koji imaju kovid ne pomeštaju sa onima koji nemaju.

"Sve hitne operacije i urgentna stanja se rade u Srbiji, kao i zračna terapija", navodi on.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović je navela da se PCR test za putovanja, bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli, plaća i to po ceni od 6.000 dinara.

Kada su u pitanju besplatna testiranja - osobe koje imaju simptome, a po proceni lekara, imaju pravo na besplatno testiranje, kao i na besplatan kontrolni test.

U kraljevu je situacija danas nešto bolja, a posebna pažnja se obraća na Valjevo. Povećan broj zaraženih je i u Vrnjačkoj Banji.

"Najvažnija je da se mere poštuju", ponovo naglašava Gojković, koji je još jednom apelovao da se izbegavaju grupna okupljanja.

Stručnjaci su danas objasnili da je koronavirus stigao iz različitih zemalja, pa u Srbiji zbog toga postoji više sojeva virusa. Na pitanje koja je strategija za buduću vakcinaciju, jer nijedna vakcina ne štiti od svih sojeva, Verica Jovanović odgovara:

"Mi nemamo podatke da li se radi o različitim sojevima, to nije moguće dokazati. Postoji jedan jedini soj koji je identifikovan u decembru 2019. i samo su manifestacije virusa bile drugačije. Iz tog razloga htela bih da naglasim da su varijacije virusa tema istraživanja u svetu. Za izradu vakcine se kroisti RNK tog virusa", kaže ona i naglašava da u Srbiji postoji samo jedan soj koronavirusa. Zoran Gojković je komentarisao i spisak lekara koji su potpisnici akcije da se Krizni štab smeni.

"Ima tu ljudi koje mi poznajemo, koji imaju različita viđenja i razmišljanja, Srbija je demokratska država. Ima tu izuzetnih vrednih, poštenih i marljivih ljudi, koji su učestvovali i učestvuju u lečenju kovid pacijenata, ali ima tu i svega. Otvoreni smo za sve sugestije, nikad od toga nismo bežali. U krznom štabu su najeminentniji stručnjaci. Ja apelujem da budemo solidarni, nalazimo se u istorijskoj prekretnici i na zdravstvenim radnicima je da očuvaju jedinstvo i solidarnost i da budemo dostojni profesiji i dorasli vremenu u kojem živimo", kaže Gojković.

Na pitanje da li je kontaktirao nekoga sa liste, on navodi:

"U zdravstvenom sistemu radi 33.000 lekra u Srbiji, svaki dan se nalazim u KC Vojvodine, minstar Lončar u KC Srbije, i svaki dan razgovaramo sa svima koji žele da razgovaraju sa nama. Konkretno, od potpisnika apela, samo jednu stvar imamo koja je medicinski opravdana, a to je da se poštuju mere".

Direktorka Batuta Verica Jovanović je navela da bi trebalo čuti sve kolege i uključiti ih na način na koji se to očekuje.

"Sve sugestije su dobrodošle", dodaje.

O vakcini je rano govoriti

Kada je u pitanju vakcina dr Jovanović navodi da je rano o tome govoriti.

"O tome ne mogu da govorim, jer mislim da je suviše rano", kaže i dodaje da će se naša zemlja sigurno uključiti u nabavku vakcina kada ona bude dostupna.

Navela je i da ne očekuje da se vakcina naplaćuje i da će biti deo imunizacije za koju će se pobrinuti država.

Kaže i da prema evidenciji nema tačnih podataka da li se neko nakon prvog zaražavanja zarazio i drugi put.

Postoje pacijenti sa teškim kliničkim slikama kojima se PCR testom tek nakon nekoliko testiranja dokaže postojanje virusa.

"PCR testiranje nije jedino kako se potvrđuje bolest. Njaveći broj lekara može "sa vrata" da prepozna o čemu se radi. Leči se pacijent, ne leči se test nalaz", kaže Gojković.

Na pitanje kako komentariše da 48% građana nema poverenja u vakcinu, Gojković kaže:

"Tu je veliki problem u najavi. Zbog toga pozivam zdravstvene radnike da budemo jedinstveni. Najveće tekovina 20. veka su antibiotici i vakcinacija. Svi moramo da radimo na tome da shvatimo da, ukoliko se ne pronađe lek, vakcinacija ključna stvar. Molim sve zdravstvene radnike i medije da što više razgovaramo o tome i da do svesti građana dođe ovo o čemu pričamo. Ministarstvo će sigurno pronaći način da argumentovano dokaže i pokaže šta vakcinacija donosi".

Dodaje i da se prate svi svetski standardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: