SAD naložile Kini zatvaranje konzulata; Kina odgovara

Kina je danas saopštila da su joj SAD naložile da zatvori svoj generalni konzulat u Hjustonu ocenivši takvu odluku kao provokaciju suprotnu međunarodnom pravu.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

11:37

SAD naložile Kini zatvaranje konzulata; Kina odgovara
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

"Reč je o jednostranoj političkoj provokaciji američke strane koja ozbiljno krši međunarodno pravo", izjavio je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin i precizirao da su SAD juče iznenada zatražile da konzulat prekine sve operacije.

On je rekao da Kina snažno osuđuje "tako bezobrazan i neopravdan potez koji će sabotirati kinesko-američke odnose" i zapretio Vašingtonu uzvratnim merama.

Portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus je rekao da je konzulat zatvoren da bi se "zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije Amerikanaca", javlja AFP.

"Bečka konvencija kaže da diplomate moraju da 'poštuju zakone i pravila zemlje domaćina' i da 'imaju obavezu da se ne mešaju u unutrašnje poslove te države'", rekao je portparol, ne pružajući više detalja.

Kineski mediji su preneli da je Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od Vašingtona da povuče odluku.

Hjustonska policija je na Tviteru navela da je primećen dim, ali da policiji "nije dozvoljeno da udje" u prostor konzulata.

Prema lokalnim medijima, vatrogasci su sinoć pozvani u konzulat zbog dokumenata koji su navodno spaljeni u dvorištu tog predstavništva.

Kina ima pet konzulata u SAD, a konzulat u Hjustonu je otvoren 1979. godine i ima 900.000 kineskih gradjana u svojim registrima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: