Šta je "Konov koeficijent" koji je eksplodirao i koji će igrati odlučujuću ulogu

Beograd -- U Srbiji je u nedelju registrovano 287 novozaraženih, a današnji podaci će tek biti objavljeni. Iako je nedeljna cifra manja ona sa sobom nosi bitan podatak .

Izvor: Blic
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Kako navodi list "Blic", iako je 287 druga najmanja brojka u poslednjih desetak dana, problem leži u tome što je juče testirano znatno manje osoba nego ranije - samo 4.050.

"Tu na scenu stupa čuveni 'Konov koeficijent', odnosno broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih za dati dan, a on je juče iznosio čak 7,08 odsto. To je najveća brojka još od 21. aprila kada je bio 7,34 odsto", navodi se u tekstu "Blica".

Zatim se podseća da je član Kriznog štama dr Predrag Kon pri kraju prvog talasa koronavirusa rekao da će se o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mera moći razgovarati kada broj novozaraženih u odnosu nabroj testiranih padne ispod pet odsto.

Problem je dakle u tome što je ta cifra sada veća od tih pet odsto, a posebno zabrinjavaju izjave nadležnih iz Instituta za javno zdravlje Šabac gde je poslednjih dana čak 70 odsto testiranih bilo pozitivno na koronavirus.

"Konov koefiocijent" bi tako mogao igrati odlučujuću ulogu u odlučivanju o tome da li će nadležni u Srbiji doneti još restriktivnije mere u borbi protiv koronavirusa, o kojima se govori svaki dan.

strana 1 od 249 idi na stranu