Kina odlučna da održi red u Hongkongu

Prema nacrtu zakona o nacionalnoj bezbednosti za područje Hongkonga, centralne vlasti u Pekingu će u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji osnovati kancelariju.

Izvor: B92

Subota, 20.06.2020.

17:45

Kina odlučna da održi red u Hongkongu
Ilustracija: Getty images/ Anthony Kwan / Stringer

Kancelarija će biti zadužena za prikupljanje obaveštajnih podataka, bezbednost i održavanje reda.

Pojedinosti iz nacrta zakona, koji trenutno razmatra stalni odbor kineskog parlamenta - Narodnog nacionalnog kongresa - objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Prema nacrtu zakona, u Hongkongu će takođe biti uspostavljen odbor za nacionalnu bezbednost kojim će predsedavati najviši izvršni funkcioner tamošnjih vlasti, a savetnike tog tela imenovaće Peking, prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

Taj funkcioner će takođe postavljati sudije koji će se baviti krivičnim delima protiv nacionalne bezbednosti, a u određenim okolnostima, jurisdikciju nad takvim slučajevima preuzimaće organi centralnih pravosudnih vlasti Kine.

Isto tako, nacionalni propisi o bezbednosti imaće primat u odnosu na lokalne zakone u Hongkongu u slučaju da između njih postoji nesaglasje, a za tumačenje nacionalnih propisa ovlašćenje će imati stalni odbor kineskog parlamenta.

Narodni nacionalni kongres u maju je usvojio rezoluciju o donošenju zakona o nacionalnoj bezbednosti u cilju suzbijanja aktivnosti u Hongkongu koje Peking smatra subverzivnim, podseća Kjodo.

Antivladini aktivisti u Hongkongu taj potez osudili su kao pokušaj centralnih vlasti da dodatno ugroze tamošnje slobode i ljudska prava, a zabrinutost zbog odredbi u nacrtu zakona izrazile su i SAD i zemlje članice Grupe 7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: